Boeken over je hypotheek (versneld) aflossen, die wij gelezen hebben

Het internet staat vol met informatie, maar zijn er ook boeken die je hierover kunt lezen (die niet achterhaalt zijn)? Het korte antwoord is Ja, dat kan en die zijn er ook.
Wij hebben meerdere boeken gelezen over hypotheek, aflossen, versneld aflossen en het hoe en waarom. Misschien ben je zelf ook op zoek maar zie je door de bomen van boeken het bos niet meer. Hieronder staan enkele boeken die ons verder hebben geholpen om een inkijkje te krijgen in de wereld van hypotheken en hoe het nu echt in elkaar steekt.

Hypotheekvrij! – Gerhard Hormann

Het eerste boek wat wij hebben gelezen kwam Hypotheekvrij! Van Gerhard Hormann. Na veel gezocht te hebben kwamen wij per toeval op zijn boek in de bibliotheek.
Het boek vertelt over de reis die Gerhard Hormann zelf heeft gemaakt, als journalist, en hoe hij bij het besluit is gekomen om versneld zijn hypotheek te gaan aflossen. Hij doet dit tegen alle adviezen in van de buren tot familieleden tot zelfs de media. Hij heeft ook meerdere interviews gegeven, aangezien dit in toen der tijd nog nieuw was en helemaal niet hip/trendy. Het boek leest lekker weg en geeft een goede nieuwe inkijk over het ontstaan van de hypotheken en hoe de huismarkt in elkaar steekt.

Gerhard Hormann heeft zelf behoorlijk wat adviezen in zijn boek, dus het is een goede start om mee te beginnen. Wij hebben hier ook enkele tips uit meegenomen en zijn ook begonnen met aflossen van onze hypotheek. Gerhard Hormann is erg fanatiek met aflossen, en gaat hier in ons opzicht wel erg ver in. Het is aan iedereen om hier iets uit te halen en hoe je om wilt gaan met aflossen.
Wij vonden het echter wat te ver gaan om op alle onderdelen van ons leven te bezuinigen of te besparen, puur om de hypotheek zo snel mogelijk af te lossen. Dit is echter onze mening, maar wij raden dit boek zeker aan om te gaan lezen. Het boek leest makkelijk weg en geeft goede inzichten.
Klik hier om meer te lezen over dit boek via Bol.com of om dit boek aan te schaffen.

Helemaal vrij! – Gerhard Hormann

Het tweede boek van Gerhard Hormann, die wij hebben gelezen. Het is eigenlijk een vervolg op het eerste boek wat we gelezen hebben Hypotheekvrij! Het boek is net als het vorige boek makkelijk te lezen en goed opgebouwd.

In het boek gaat het over het werken, pensioen, eerder stoppen met werken maar het belangrijkste is nu al met vervroegd pensioen gaan. Het boek gaat verder in op de huizenmarkt en de politieke veranderingen die er de afgelopen tijd allemaal hebben gespeeld, voornamelijk op het gebied van AOW en de pensioenleeftijd. Het gaat in op de planning van ´later´ en laat je zien dat ´later´ nu al kan beginnen. Het is alleen een andere kijk op het leven en zeker als je vaste lasten al zijn verlicht door je hypotheek volledig afgelost te hebben. Hij praat over prepensioen en nu al met deeltijdpensioen gaan, dit is eigenlijk een andere manier om aan te geven dat het om parttime werken gaat.

Dit boek gaf ons niet veel extra inzichten en heeft onze kijk op onze hypotheek, het aflossen van de hypotheek, pensioen en opbouw hiervan niet veranderd. Het boek ging meer over nu minder gaan werken als je met minder kan rondkomen. Dat is een goed initiatief en streven, maar is dit haalbaar voor iedereen. We zouden allemaal minder willen gaan werken en meer tijd met elkaar door willen brengen maar kunnen wij het ons veroorloven om dat inderdaad te gaan doen. Het vergt veel rekenwerk en hierin komt eigenlijk niet veel van in het boek. Wat minder werken kan nu misschien wel, maar dit heeft ook effect op later en op watvoor manier. Als we nu minder gaan werken en kunnen rondkomen hebben we ook minder pensioenopbouw. Echter haalt 1 op de 4 personen zijn pensioen niet (o.b.v. 65 jaar). Het mooi om te lezen dat hij minder kan gaan werken, maar de grootte tip waardoor dit kan is omdat zijn hypotheek vrijwel is afgelost en hij meer is gaan besparen om andere onderdelen in zijn leven.
Klik hier om meer te lezen over dit boek via Bol.com of om dit boek aan te schaffen.

Eigenwijs je hypotheek aflossen – Marieke Henselmans

Na de boeken van Gerhard Hormann kwamen wij het boek tegen van Marieke Henselmans met Eigenwijs je hypotheek aflossen.

We dachten dat het net als bij Gerhard Hormann vol zat met super goede tips en handige informatie, maar wij vonden het erg tegenvallen. De informatie in de boek is al achterhaalt, maar geeft wel een goed verloop van de inzichten uit de jaren negentig en de jaren tijdens de crisis. Het geeft meer een kijkje in de gedachtegang over hoe er in deze jaren naar de hypotheken is gekeken en dat we nu weer teruggaan naar de inzichten en visie van de jaren negentig.

In het boek staan veel persoonlijke verhalen van mensen die zelf zijn gaan aflossen. Er staat echter niets in het boek over Marieke Henselmans. Het is een boek geschreven met veel vragen die beantwoord worden, maar volgens ons is dat niet zo gedetailleerd. Als er een vraag word beantwoord dan word een goed antwoord gegeven maar niet de vragen die daarop worden gesteld. Je kan een vraag hebben met een oke antwoord, maar dat roept weer andere vragen op (en daar word geen antwoord op gegeven).
Het is volgens ons ook antwoorden met een eenzijdig verhaal. Ja, je kan aflossen. Ja, dit moet je onderzoek. Het boek is pro aflossen en pro hypotheekvrij leven, dat vinden wij ook geweldig. Maar de andere kant over wat te veel aflossen voor je kan betekenen en waar je rekening mee moet houden om geen boetes te betalen, daar word vrij weinig over verteld.

Daarnaast is het boek uitgegeven mede door EyeOpen. Er staan in het boek veel verwijzingen naar berekenen en codes die je kan terugvinden op de website. Echter is het bedrijf overgenomen door de bank Knap. Je kan dus niets meer van deze informatie vinden. Als je de verwijzingen op internet zoekt dan kom je op de website van Knap, over de voordelen om bij hun een hypotheek af te sluiten.
Ook rekent het boek met veel voorbeeld met de hypotheekrenteaftrek. Wij vinden dat goed, maar er wordt uitgegaan dat de hypotheekrenteaftrek elk jaar gelijk blijft en dat je dit maandelijks terugkrijgt. Wij vinden dat iets te voorbarig, aangezien wij van mening zijn dat je de maandelijkse hypotheeklasten moet kunnen dragen zonder hypotheekrenteaftrek. Je weet tenslotte nooit hoe lang de hypotheekrenteaftrek nog bestaat en wij vinden dat je deze beter kunt gebruiken om je hypotheek af te lossen.
Lees hier meer over in de blog over aflossen zonder extra moeite.

Wij raden dit boek alleen aan als je (korte) verhalen wil lezen van anderen die zijn gaan aflossen en je vragen hebt als je aan het begin van aflossen staat. Het boek leest makkelijk weg en heeft 96 pagina’s en is een A5 formaat. Het is een klein boekje dat je snel uit kunt lezen. In dat opzicht kan dit boek een makkelijke opstap zijn, maar zoals we al aangeven is de inhoud al achterhaalt en zijn de berekeningen online niet meer mogelijk om te maken.
Klik hier om meer te lezen over dit boek via Bol.com of om dit boek aan te schaffen.

 

Nu weten wij dat het lezen van boeken steeds minder populair zijn en dat informatie op internet veel sneller voor de hand is. Wij hebben er natuurlijk al een hele website voor ingericht.
Maar boeken zijn soms erg fijn om te lezen, al is het maar om even niet achter een scherm te zitten. Als we dan, van de boeken die wij gelezen hebben, een boek kunnen aanraden dan is het zeker het boek van Gerhard Horman – Hypotheekvrij! Klik hier om meer te lezen over dit boek via Bol.com.