Extra aflossen op je hypotheek zonder extra moeite

Extra aflossen op je hypotheek zonder extra moeite te doen is mogelijk en zelfs makkelijker dan je misschien zou denken. Het was voor ons even zoeken naar deze mogelijkheden, maar ze zijn er daadwerkelijk. Wij gebruiken ze zelf altijd en hebben er geen extra moeite in hoeven zetten om extra op onze maandelijkse hypotheeklasten te verminderen. Je hoeft niet elke cent om te draaien om extra af te kunnen lossen op je hypotheek. Je kan dit namelijk doen door makkelijkere mogelijkheden dan je zou denken. Hieronder staan enkele tips en mogelijkheden om zonder extra moeite extra te gaan aflossen op je hypotheek.

Wij geven ook in de onderstaande tips, wat wij gebruiken en hoeveel het ons heeft bespaart op onze maandelijkse hypotheeklasten. Wij willen wel hierbij aangeven dat dit afhankelijk is van de hoogte van jouw hypotheek, waardoor dit bedrag in jouw geval misschien lager of hoger ligt.

Tip 1 – Gebruik de hypotheekrenteaftrek om extra af te lossen op je hypotheek.

Iedereen krijgt momenteel nog hypotheekrenteaftrek van de Belastingdienst ter compensatie op de rente die je over jouw hypotheek moet betalen. Elk jaar bij de inkomstenbelasting word de hypotheekrenteaftrek berekend. In het overzicht wat je van de belastingdienst krijgt staat het bedrag dat je terugkrijgt aan hypotheekrenteaftrek, dit hoef je dus niet uit te rekenen. De Belastingdienst zal dit voor je uitrekenen op basis van de rente die je hebt betaald in het afgelopen jaar. Afhankelijk van wanneer je de inkomstenbelasting hebt ingediend, zul je waarschijnlijk in april/mei de hypotheekrenteaftrek ontvangen. Het is dan wel de bedoeling dat je het bedrag van de hypotheekrenteaftrek hebt ingesteld om dit jaarlijkse in één keer te ontvangen in plaats van maandelijks een deel.

Het bedrag dat je aan hypotheekrente van de Belastingdienst ontvangt kun je zonder moeite te doen gebruiken om een extra aflossing te doen op je hypotheek. Je krijgt dit namelijk van de Belastingdienst om jou te compenseren in de gemaakt kosten van de rente op je hypotheek. Waarom zou je de hypotheekrenteaftrek dan niet gebruiken om extra af te lossen en je maandelijkse hypotheeklasten te verlagen.

Wij gebruiken dit zelf al sinds we hypotheekrenteaftrek van de Belastingdienst terugkrijgen. Hierdoor hebben wij geen extra moeite hoeven doen om onze maandelijkse hypotheeklasten te verlagen en gaan onze maandelijkse hypotheeklasten elk jaar, nadat wij het bedrag van de hypotheekrenteaftrek hebben ontvangen, omlaag. Dit scheelt ons minimaal €10 tot €15 per maand. Dat betekend dat wij op onze gehele looptijd van de hypotheek over die €10/€15 nooit meer rente hoeven te betalen. Dat bespaart ons op de gehele looptijd minimaal 2x zoveel aan rente, die wij niet meer hoeven te betalen en wat de hypotheekverstrekker misloopt aan inkomsten.

Tip 2 – Gebruik je vakantiegeld om extra af te lossen.

Bij de meeste werkgevers word er in mei het vakantiegeld uitgekeerd bij je salaris.
Het doel en de oorsprong van het vakantiegeld is om werknemers in de gelegenheid te stellen om betaald met verlof te kunnen gaan en om een reis te veroorloven tijdens het verlof.
In de huidige, moderne wereld heb je waarschijnlijk allang je vakantie geboekt (tenminste de meeste van ons die kinderen hebben en/of rekening moeten houden met de zomervakantie). In feite heb je het vakantiegeld niet nodig om de vakantie te boeken, maar zou je het wel gebruiken als zakcentje voor de leuke activiteiten tijdens de vakantiegebruiken of misschien zelfs voor de boodschappen of een dagje Efteling.

Je kan met het vakantiegeld een extra aflossing doen voor je hypotheek en dat zonder extra moeite te doen. Van de werkgever krijg je altijd je vakantiegeld in mei. We hebben de vakantie al geboekt en hoeven het geld daarvoor niet te gebruiken. Waarom zou je dan niet het vakantiegeld gebruiken om extra af te lossen op je maandelijkse hypotheeklasten? Het vakantiegeld is, best wel een hoop geld en kan een aardig bedrag besparen op je maandlasten. Het vakantiegeld gebruiken om een extra aflossing te doen zonder extra moeite is het zeker waard.

Wij gebruiken, sinds wij een hypotheek hebben, elk jaar een deel of het gehele vakantiegeld voor het aflossen van onze hypotheek. Wij vinden het geweldig dat wij, in Nederland, de luxe hebben om vakantiegeld te ontvangen en dat wij geen moeite hoeven te doen om extra hypotheek af te lossen. Elk jaar dat wij nu het vakantiegeld hebben gebruikt om af te lossen, heeft onze maandelijkse hypotheeklasten verlaagd met €7 tot €10 per maand. Dit is weer geld dat de hypotheekverstrekker niet krijgt als winst en waar wij nooit meer rente over hoeven te betalen.

Tip 3 – Gebruik je 13e maand om extra af te lossen.

Wij vonden nog een manier om extra hypotheek af te lossen zonder moeite en dat in de vorm van de dertiende maand. Sommige werkgevers hebben dit wel anderen hebben waarschijnlijk een hoger salaris om dit te compenseren, maar het komt op hetzelfde neer.

Nu komt dat de dertiende maand in een dure maand valt, namelijk december. Echter komt het aan het einde van de maand, waardoor je in alle waarschijnlijkheid alle cadeaus voor de kerstdagen al hebt gekocht (want dat scheelt stress en kun je genieten van de heerlijke feestdagen).
De dertiende maand is de perfecte manier om zonder moeite extra af te lossen op je hypotheek, waardoor je maandelijkse hypotheeklasten verlagen. Dat is een goede manier om het nieuwe jaar te beginnen, met lagere maandelijkse hypotheeklasten.

Wij gebruiken dit ook al sinds wij weten dat er zoiets bestaat als extra aflossen. Wij hebben altijd voorgenomen, sinds we dit besef hebben, dat we zonder moeite willen gaan aflossen. De dertiende maand is uitstekend om de hypotheek af te lossen en een nieuwe frisse start te maken in het nieuwe jaar met lagere maandelijkse hypotheeklasten. Wij hebben niet allebei een dertiende maand, dus wij lossen minder hypotheek af doordat dit bedrag lager is. Maar uiteindelijk is elke euro er eentje minder waar we rente over hoeven te betalen, dus dit is zeker een aanrader. Wij besparen gemiddeld €4 tot €7 per maand door onze dertiende maand te gebruiken om zonder extra moeite onze hypotheek af te lossen.

Tip 4 – De energierekening.

De energierekening is een makkelijke en niet voor de hand liggende mogelijkheid, om zonder moeite extra af te lossen op je hypotheek. Je hoeft hiervoor geen dikkere truien aan te trekken en dekens te kopen voor op de bank om extra af te lossen. Het klinkt misschien een beetje gek maar dit is een goede manier om extra af te lossen.

Elk jaar krijg je een overzicht van de energiemaatschappij van de daadwerkelijke energie die je hebt verbruikt. Dit betekend dat je moet bijbetalen of dat je geld terugkrijgt. In de meeste gevallen zijn de bedragen die je terug krijgt of moet betalen vrij laag, omdat het maandbedrag aan jou energieverbruik is aangepast.

Stel dat je het maandbedrag nu zou verhogen. Dat betekend niet dat je vanaf nu van €100 per maand naar €400 per maand gaat. Nee, wij hebben het over een minimale verhoging. Hierdoor heb je betaal je elke maand een klein beetje meer en krijg je elke jaar een mooi bedrag van de energiemaatschappij terug. Het bedrag dat je dan van de energiemaatschappij terugkrijgt, kan je gebruiken om extra af te lossen op jouw hypotheek.

Een kort voorbeeld. Stel dat je altijd €100 per maand betaald, en dat dit gemiddeld overeenkomt met de kosten van je energierekening (totaal €1.200 per jaar). Als je dit bedrag verhoogd naar €120 per maand (€1.440 per jaar), dan betaal je uiteraard te veel maar krijg je geld terug van de energiemaatschappij. In dit geval krijg je €240 terug van de energiemaatschappij en dat bedrag kun je gebruiken om je hypotheek mee af te lossen, en dat zonder moeite.

Wij gebruiken deze tip al enige tijd en hebben daardoor, hoe klein ook, extra op onze hypotheek kunnen aflossen. We hoefde hiervoor één keer in te loggen bij onze energiemaatschappij en het maandelijkse bedrag te verhogen. Wij krijgen dan ook elk jaar een bedrag van de energiemaatschappij terug en storten dit in keer om onze hypotheek af te lossen. Onze hypotheek wordt daardoor minder en onze maandelijkse hypotheeklasten verlagen. Wij besparen gemiddeld tussen de €2 tot €4 per maand op onze hypotheeklasten. Het is misschien niet veel maar uiteindelijk scheelt het €24 per jaar en als je nog 20 jaar moet aflossen is dat €480. Over de €2/€4 die wij per maand niet meer hoeven af te lossen, hoeven wij niet elke maand rente over te betalen.

 

In de bovenstaande mogelijkheden staan de tips en mogelijkheden die ons hebben geholpen om extra hypotheek af te lossen zonder extra moeite te doen. Wij zijn nog steeds leuke activiteiten gaan doen en hebben niets extra’s gedaan om extra af te lossen op onze hypotheek. Wij hebben door deze mogelijkheden minder vaste lasten en een lagere maandelijkse hypotheeklasten. Als wij geen van deze tips zouden gebruiken zouden wij nog steeds elke maand hoge hypotheeklasten hebben. Wij besparen hierdoor elke maand geld, hoeven nooit meer rente over het afgeloste bedrag te betalen en de hypotheekverstrekker loopt deze rente/winst mis. Het is voor ons een win-win situatie.

Wij zouden dan ook iedereen aanraden om gebruik te maken van deze tips!
Geniet van het aflossen maar ook zeker van het leven, want minder maandelijkse hypotheeklasten betekend meer geld om te besteden aan leuke dingen in het leven.