Waarom zou je aflossen op jouw hypotheek?

Het is altijd een goed idee om je hypotheek af te lossen. Waarom zouden we eigenlijk moeten gaan aflossen op onze hypotheek? Het korte antwoord is, om geld te besparen en (veel) minder rente te betalen. Hieronder lichten we toe waarom het nodig is om je hypotheek te gaan aflossen en waar je dan allemaal aan moet denken.

Waarom extra aflossen op je hypotheek?

Waarom zou je eigenlijk gaan aflossen? Is het überhaupt wel een goed idee.
Wij vinden dat het altijd een goed idee is om af te lossen. Je hypotheek is tenslotte een lening en waarom zou je hier niet van af willen zijn. De hypotheeklasten zijn bij de meeste mensen de grootste kostenpost en uitgave van het salaris. Dat moet toch anders kunnen.
Als je gaat aflossen worden je hypotheekschuld minder, bespaar je op je maandelijkse hypotheeklasten en geef je geen extra geld uit aan rente.

Wij lossen onze hypotheek extra af

Wij lossen onze hypotheek extra af. Doen wij dit elke maand? Nee, het lukt ons niet om elke maand extra hypotheek af te lossen. Dat komt omdat wij niet de volledige focus hebben om ons hypotheek af te lossen. Wij willen namelijk onze hypotheek aflossen en nog een goed leven hebben zonder dat wij inleveren op onze leefstijl. Wij hebben dan ook gekozen om eerst ons huis energiezuiniger te maken en tegelijk onze hypotheek af te lossen. Doordat dit niet hand in hand gaat, doe wij het wat rustiger aan.

Hypotheek volledig aflossen

Je hypotheek volledig aflossen, dat klinkt als een mega project zonder eind. We snappen dat dit overweldigend kan zijn en willen je ook zeker niet ontmoedigen. Het is een hele klus, net als een verbouwing waar je alles zelf gaat timmeren. Maar als je dit project in kleine behapbare stukjes knip, dan is het ineens haalbaar en kun je hier makkelijk mee aan de slag.
Als je een hypotheek van €250.000,- hebt dan kun je inderdaad niet verwachten dat je dat binnen een jaar hebt afgelost, anders had je ook geen hypotheek afgesloten. Je kan inderdaad de loterij winnen, maar wat is die kans. Het is daarnaast wel haalbaar om je hypotheek in 10 jaar af te lossen, als je een groot bedrag jaarlijks kan missen en volop in de aflos-hypotheek-stand gaat zitten.

Het is hetzelfde als hardlopen. We kunnen niet als we nog nooit zijn gaan hardlopen een marathon rennen, misschien nog niet eens 1 km. Dan gaan we eerst proberen om 250 meter hard te lopen. De volgende keer misschien 500 meter. Uiteindelijk weten we de weg te vinden naar 5 km en komen we vanzelf in de buurt van de 10 km. Als we dit voorbeeld gebruiken dan is hardlopen met als doel de marathon ineens wel te doen i.p.v. alleen de focus te hebben van de marathon. Ditzelfde geldt voor het volledig aflossen van je hypotheek. Als je gefocust blijft op de €250.000,- dan zakt de moet in je schoenen. Als we nu de eerste focus leggen om dit jaar €1.000,- af te lossen op je hypotheek, dan is het ineens haalbaar. Voor bijna elke extra aflossing die je maakt op je hypotheek hoef je, in de meeste gevallen, 1,5 keer zoveel aan rente niet te betalen. Dat bespaart je dus weer flink geld.

Extra aflossen op je hypotheek

Het is zeker mogelijk om extra hypotheek af te lossen. Het is een goede investering om te doen en bespaart je erg veel geld als je extra hypotheek aflost. Je hoeft namelijk geen rente meer te betalen over het bedrag dat je extra aflost en dat over de gehele resterende looptijd van je hypotheek.

Bij iedere bank/hypotheekverstrekker is het mogelijk om extra hypotheek af te lossen, dat is ongeacht welke hypotheekvorm je hebt gekozen. Je hoeft je dus geen zorgen te maken dat het in jouw geval niet mogelijk is.
Wil je meer weten hoe je extra kan aflossen, lees dan hier verder.

Versneld aflossen op je hypotheek

Versneld aflossen op je hypotheek is zeker mogelijk. Het is hetzelfde principe als bij extra aflossen op je hypotheek, alleen noemen sommige banken/hypotheekverstrekkers dit versneld aflossen.
Het is dus mogelijk om je hypotheek versneld af te lossen, en ook zeker boetevrij. Lees hier meer over hoe je extra kunt aflossen op je hypotheek zonder boete.

Het is goed om te weten dat versneld aflossen en extra aflossen hetzelfde betekend zodat je daar geen extra moeite voor hoeft te doen om dat uit te gaan zoeken. Het is handig om te weten dat het zeker mogelijk is en ook verstandig om versneld je hypotheek af te lossen. Want extra hypotheek aflossen is een manier om versneld je hypotheek af te lossen, en daardoor hetzelfde.
Wil je weten hoe je zonder extra moeite je hypotheek versneld kan aflossen, lees dan hier verder.

Hypotheek aflossen verplicht

Als je tegenwoordig een nieuwe hypotheek afsluit word je bijna verplicht om te gaan aflossen. Is het verplicht? Nee, het is niet verplicht om je hypotheek af te lossen. Echter word het zeker wel aangeraden om je hypotheek af te lossen en word je bijna gedwongen om dat wel te doen. Als je namelijk niet kiest voor een annuïteitenhypotheek of een Lineaire hypotheek kom je niet in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. In zekere zin word je verplicht om je hypotheek af te lossen.

Het is echter niet verplicht om je hypotheek extra af te lossen en daar volop voor te gaan. Het word tegenwoordig ook bijna niet genoemd dat het überhaupt mogelijk is. De banken/hypotheekverstrekkers willen namelijk niet dat jij extra hypotheek gaat aflossen, aangezien dat hun heel veel geld kost en waardoor ze winst mislopen. Elke euro die jij extra aflost van je hypotheek hoef je namelijk voor de resterende looptijd van je hypotheek geen rente meer over te betalen. Dat is dus geld dat je in je zak houdt en niet meer aan de bank hoeft te geven.

Kortom bij een annuïteitenhypotheek of een Lineaire hypotheek is het verplicht om je hypotheek af te lossen, dan is de constructie van deze hypotheekvormen. Het is niet verplicht extra hypotheek af te lossen. Het is echter zeker wel handig en verstandig om dit te doen.
Wil je meer weten over verschillende hypotheekvormen, lees dan hier verder.

Hypotheek helemaal aflossen of niet

Is het verstandig om je hypotheek helemaal af te lossen of niet? Het korte antwoord is Ja, het is verstandig om je hypotheek volledig af te lossen.
Als je eerder je hypotheek aflost dan heb je lagere maandlasten en bespaar je flink wat geld op rente die je niet meer hoeft te betalen. Het is altijd een goed en verstandig idee om je hypotheek helemaal af te lossen. Stel je verliest je baan of gaat scheiden, waardoor je je maandelijkse vaste lasten en hypotheek niet meer kan betalen. Uiteindelijk ontkom je er niet aan dat je huis verkocht moet worden.
Wanneer je hypotheek helemaal afgelost is dan heb je geen reden tot paniek, want het huis is van jou. Je bent volledig eigendom van de woning en dat kan niet meer van je worden afgepakt.
Wij raden je 100% aan je hypotheek helemaal af te lossen.