10 tips om zuinig te koken

Zuiniger koken klinkt als een hele opgave. Door deze 10 tips kun jij ook zuiniger koken, energie besparen en ben je ook nog eens goed bezig voor het milieu. Deze tips kunnen je helpen om zuiniger te koken maar ook om efficiënter te koken.

Tip 1 – Deksel op de pan

Tijdens het koken verlies je veel warmte. Houd tijdens het koken de deksel op de pan, dit kan zoveel energie besparen. Als je water gaat koken voor bijvoorbeeld broccoli te koken. Doe dan de deksel op de pan om het water te koken, dit gaat veel sneller en bespaart energie. Doe in de pan voldoende water voor de broccoli, maar niet zoveel dat de hele pan vol met water zit. Het kost namelijk ook meer energie als je de pan met te veel water vult dat niet nodig is.

Heb je een deksel die net niet goed past op de pan die je thuis hebt. Dan kun je makkelijk met aluminiumfolio de deksel passend maken voor de pan. Hierdoor verlies je namelijk ook geen warmte en kook je zuiniger en bespaar je energie.

Tip 2 – Genoeg voor een kopje

Vaak koken we water voor een hele pot thee of koffie, dat is onnodig. Het is veel zuiniger om voor een kopje thee water te koken dan voor een hele pot, als je maar een kopje wilt hebben. In veel gevallen koken we namelijk te veel en gebruiken we dit helemaal niet. Of dat je het later weer opwarmt omdat het is afgekoeld. Als je niet zeker weet of je meer dan alleen en kopje water nodig hebt of wilt drinken dan is het beter als je het per kopje zet.
Het kan wel voordeliger en zuiniger zijn om een pot water te zetten als je bijvoorbeeld een theepot hebt die boven een theelicht staat. Door het kaarsje blijft het water namelijk op temperatuur en kun je nog genieten van een kop thee.

Tip 3 – Olie

Olie is een onderdeel dat vaak te snel wordt weggegooid of waar niet goed en zorgvuldig mee om wordt gegaan. Hierbij kan je denken aan dat je de olie in de pan of frituurpan direct weggooit na elke keer dat je het gebruikt of dat je het pas gaat vervangen als de olie al bruin van kleur is.
Laat gebruikte plantaardige frituurolie helemaal afkoelen voordat je er iets mee gaat doen, anders kun je kans krijgen op brandplekken. Filter de olie door een koffiefilter of door een fijne zeef.
Gier de olie vervolgens over in de oorspronkelijke fles of een andere fles. Daarna kan je de olie weer gebruiken als nieuw. De koffiefilter of zeef zorgt er namelijk voor dat de gebruikte deeltjes die slecht voor je gezondheid zijn worden gefilterd. Deze blijven in de koffiefilter of zeef achter en gaan niet mee met de olie in de fles. Je kan dit net zolang herhalen totdat de kleur van de olie licht bruin begint te worden, dan is het namelijk echt tijd voor nieuwe olie te kopen.

Nog en kleine tip door het gebruik van de koffiefilter blijven erg geen luchtjes aan je olie hangen. De olie houdt meestal na het frituren de geur van wat je hebt gefrituurd aan, maar door de koffiefilter worden deze luchtjes verwijderd. Daarnaast raden wij aan om olie waar vis in is gefrituurd wel apart te bewaren, dat is meer uit hygiënisch oogpunt.

Tip 4 – Passende pannen voor je fornuis

Passende pannen voor je fornuis kan heel veel energie besparen en je helpen om zuiniger te koken. Bekijk goed welke pannen er op je fornuis passen. Als de pan namelijk kleiner is dan de vlam, kookplaat of andere verwarming dan gaat de warmte langs de pan. Dan verlies je de warmte en moet je meer stoken om te kunnen koken, dat zou zonde zijn. Je bent dan bezig om alleen de buitenkant van de pan te verwarmen in plaats van de gehele pan. Daarom zijn de kleine pitten voor de kleinere pannen en niet voor de grote pitten. Ondanks dat het misschien lijkt dat het sneller gaat op een grotere pit, ben je dus meer energie aan het stoken om het kleine pannetje op te warmen.

Tip 5 – Begin van de oven

Er kan ook energiezuiniger gekookt worden en bespaart worden op energie door de oven. Een gemiddelde ovenschotel moet ongeveer een uur in de oven. Voordat de oven op de juiste temperatuur is opgewarmd ben je al minimaal een kwartier verder. De ovenschotel kan makkelijk in die tijd ook rustig opwarmen in de oven. Hierdoor verlies je geen extra tijd en het kan zelfs 5 a 10 minuten op de gehele oventijd voor de ovenschotel schelen. Daarnaast bespaart deze tip is veel energie waardoor je zuiniger gaat koken.

Tip 6 – Einde van de oven

Als we het over het begin van de oven hebben, voor het opwarmen dan kunnen we het ook hebben over het einde van de oven. De oven is dan namelijk bezig om de warmte lucht af te voeren en de oven te laten afkoelen. Als je bijvoorbeeld niet gelijk de ovenschotel gaat gebruiken en je wacht nog even totdat je lieve man of vrouw thuis komt dan kan de ovenschotel makkelijk in de oven blijven wachten, als je de deur van de oven maar open laat staan. Als je de ovenschotel in een dichte oven laat staan, dan kan het zijn dat deze nog verder garen en zwart word. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, maar doordat de warmte al extra kan ontsnappen via de deur is het geen probleem om deze wat langer in de oven te laten staan om warm te blijven.

Door de ovendeur open te doen tijdens het afkoelen, gaat de warmte van de oven naar buiten. Hierdoor is de oven uiteindelijk sneller afgekoeld, maar hoef je zelf in de herfst en winter minder te stoken. De warmte die uit de oven komt word dan vermengend met de lucht in de keuken, waardoor deze al iets warmer wordt. Dat is ondanks de afzuiger, die haalt al de meeste warmte en geurtjes weg maar een deel blijft altijd achter.

Tip 7 – Water koken

De snelste, energiezuinigste, goedkoopste manier om water te koken is door een waterkoker. Als je water in een pan gaat koken, dan heb je waarschijnlijk een inschatting gemaakt van de inhoud van de pan en wat je gaat koken. Hierdoor heb je vaak meer water in de pan zitten dan nodig is, daardoor moet je meer stoken en kost het meer energie. Als je zuiniger water gaat koken via een waterkoker, dan heb je meestal een afgemeten hoeveelheid water dat gekookt kan worden. De pan op het fornuis met het gekookte water van de waterkoker, is binnen enkele seconden al weer gekookt en kan gebruikt worden voor de broccoli.

Tip 8 – Dubbel koken

Dubbel koken, wat bedoelen we daarmee? Stel we weten broccoli met aardappelen en een stukje vlees, heerlijk Hollands. De aardappels koken in dit geval langer dan de broccoli. Normaal gesproken zetten we dan twee pannen op het fornuis, een voor de aardappelen en een voor de broccoli. Terwijl we deze groente makkelijk kunnen combineren in een pan. Normaal gesproken zou je dit alleen doen als je stamppot gaat maken, want dat word daarna toch door elkaar gemengd. We snappen dat dit met de aardappelen en de broccoli niet de bedoeling is maar je kan ze wel makkelijk samen koken. Er zijn tegenwoordig mandjes of een zeef die in een dezelfde pan kan doen. Hierdoor kook je de aardappelen al, doe je vervolgens in het mandje of zeef de broccoli om die in dezelfde pan te koken.
Als ze allebei klaar zijn kan je de broccoli makkelijk verwijderen door het mandje of de zeef, en gelijk op tafel zetten. De aardappelen hoef je alleen af te gieten en deze kunnen ook op tafel.
Door deze combinatie heb je minder afwas, bespaar je energie en ben je zuiniger aan het koken.

Tip 9 – Snelkookpan

Een snelkookpan is wel een andere soort koek, maar hierdoor kun je wel zuiniger gaan koken. De naam zegt het natuurlijk al, maar een snelkookpan heeft namelijk minder dan een derde van de kooktijd nodig dan een normale pan. Een snelkookpan is dus niet alleen al handig voor het maken van stoofvlees, dat heel lang moet sudderen, maar ook voor de normale alledaagse maaltijden. De snelkookpan gebruikt zelfs minder energie dan een magnetron, nou dat is een hele prestatie. Tegenwoordig zijn de prijzen van snelkookpannen niet meer zo duur als dat ze vroeger waren.

Tip 10 – Meerdere maaltijden

We hebben het met meerdere maaltijden niet over het samenvoegen van de broccoli en aardappelen in één pan, maar over meerdere gerechten in een keer bereiden. Tegenwoordig heeft bijna elk huis wel een oven. Hoe groot of klein deze ook is, in de meeste gevallen heb je ruimte over. We hebben het er al over gehad om de oven te gebruiken als deze aan het voorverwarmen is. Je kan de oven ook gebruiken om meerder gerechten of maaltijden klaar te maken. Dat betekend niet dat je ene vijfgangendiner moet klaarmaken voor een avond. Maar je kan wel vooruit werken voor het eten van deze week. Als je een weekschema maakt van wat je deze week gaat eten, dan kan het namelijk al handig zijn om bepaalde gerechten al klaar te maken en in dezelfde oven te garen. De oven heeft hierdoor niet meer warmte nodig, en verbruikt geen extra energie. De oven was toch al bezig voor dat ene gerecht, dan kan er ook wel een andere gerecht bij.

Wij maken geregeld van deze tips gebruik en koken hierdoor veel zuiniger. Het zijn dan ook tips waardoor je niet heel je leven moet opgooien om ze te gebruiken, maar kun je elke dag wel gebruiken. We hopen dan ook dat er tips tussen zitten waar jij ook iets aan hebt en energiezuiniger kan koken.