12 tips om te besparen op je boodschappen

Tips om op je boodschappen te besparen. Hoe lastig is het om te besparen op je boodschappen? We doen allemaal boodschappen, iedereen. Niemand kan er helaas onderuit, tenzij je altijd elke dag uiteten gaat (al kost dat behoorlijk veel, maar goed het kan). Wij hebben flink kunnen besparen op onze boodschappen en hebben tips voor je om ook op jouw boodschappen te besparen. Hierdoor hou je aan het einde van de maand geld over voor andere dingen.

Tip 1 – Bedenk wat je nodig hebt

Bedenk wat je nodig hebt voor boodschappen. Het is misschien wat gek, maar wat heb je nodig? Waarom ga je boodschappen doen? Het is handig om dit van te voren te weten. Loop langs de keukenkasten om te zien wat je nog hebt en wat je daadwerkelijk nodig hebt.

Tip 2 – Maak een boodschappenlijstje

Maak een boodschappenlijstje. Dit is de belangrijkste stap om te besparen op je boodschappen. Bij de vorige stap hebben we in kaart gebracht wat we nodig hebben en dat zetten we op het boodschappenlijstje. Het is handig om dit te maken en zo op te schrijven dat het leesbaar is en dat je het niet vergeet als je de boodschappen ook gaat doen (en niet dat het nog thuis op de keukentafel ligt).

Tip 3 – Maak een overzichtelijk boodschappenlijst op basis van de winkel

Dit is misschien een rare tip, maar dit werkt echt! Maak een overzichtelijk boodschappenlijst. Nu hebben we het er niet over dat je het opschrijft zodat de buren het ook kunnen lezen. Nee, we hebben het over de boodschappenlijst opschrijven op basis van de winkel. Waarschijnlijk heb je al vaker boodschappen gedaan bij de supermarkt, aangezien je daar vaker je boodschappen haalt.
Je kan waarschijnlijk de binnenkant van de supermarkt wel dromen en weet ongeveer waar wat staat, waardoor je er mogen kan gaan werken (tenminste dat hebben wij wel). Het is dan ook handig om een boodschappenlijst te maken in de volgorde van de winkel. Als je de supermarkt binnenloopt sta je dan bij het brood of bij de groente? Zet dan bovenaan de boodschappenlijst de groente en vervolgens het brood, omdat dat het volgende schrap is waar je langs loopt.

Waarom is dat nu handig? Het is handig om de boodschappenlijst zo te schrijven om twee redenen. Ten eerste loop je niet een halve marathon omdat je de hele supermarkt door moet lopen om al je spullen bij elkaar te pakken. Ten tweede als je de hele supermarkt door moet lopen, ben je eerder in de verleiding om meer in je karretje te stoppen dan dat er op je boodschappenlijst staat.

Tip 4 – Doe geen boodschappen op een lege maag

Doe geen boodschappen op een lege maag. Deze tip heb je waarschijnlijk al vaker gehoord. Waarschijnlijk doe je het al of weet je het wel maar vergeet je het. Dat hebben wij ook, want vaak doe je boodschappen als je honger hebt en iets wilt gaan eten (en je vind niets lekkers in huis).
Als je boodschappen doet op een lege maag ben je namelijk sneller geneigd om boodschappen in je mandje of karretje te doen, die niet nodig hebt of alleen maar pakt omdat je honger hebt. Je ogen scannen dan alles wat je maar wilt eten op dat moment (en misschien wel te veel) omdat je in plaats van een boterham nu meerdere pakken koekjes in je mandje hebt gedaan.

Tip 5 – Hou je aan je boodschappenlijstje
Hou je aan je boodschappenlijstje. We hebben hiervoor al aangegeven dat we een boodschappenlijst hebben gemaakt met de boodschappen die we ook echt nodig hebben en in huis moeten halen.
Het is dan ook handig dat we ons aan het boodschappenlijstje houden, zodat we alle boodschappen hebben die we nodig hebben maar ook dat we niet onnodige boodschappen in ons mandje stoppen.

Tip 6 – Maak een voordeellijst

Maak een voordeellijst. Nu vraag je waarschijnlijk af wat een voordeellijst is, maar stiekem we er allemaal eentje maar gebruiken deze eigenlijk (nog) niet. We kijken van tevoren wat we nodig hebben voor boodschappen, maar waarschijnlijk weet je de meeste boodschappen wel uit je hoofd. Dat komt omdat we allemaal een voordeellijst hebben, dat zijn de boodschappen die we eigenlijk het meest gebruiken en het vaakst kopen bij de supermarkt. Koop je elke week brood, bananen, courgettes en spuitjes, dan zijn dit boodschappen die thuishoren op jouw voordeellijst.
Dat was het eerste onderdeel, want nu we weten dat we altijd spruitjes eten is de volgende stap om te weten hoe duur dit is bij welke supermarkt. Dit kost misschien wel wat tijd maar je komt bij de supermarkt en je kan dit in fases opschrijven. Uiteindelijk weet je dat de spruitjes altijd €1,99 kost bij supermarkt A, maar deze zijn goedkoper bij supermarkt B daar zijn ze €1,15.

Maak een boodschappenlijst met de voordeellijst op volgorde van de winkel. Dit is een combinatie van de voorgaande stappen en helpt bij het besparen op de boodschappen.

Tip 7 – Bekijk de reclamefolders van de winkels

Bekijk de reclamefolders van de winkels. Nu vraag je waarschijnlijk af waarom deze tip hierbij staat, maar niet iedereen doet dit. Als je altijd boodschappen doet bij dezelfde supermarkt omdat je geen zin hebt om bij de andere supermarkt boodschappen te doen of die is 5 minuten omrijden van je werk, dan is het handig dat je toch even naar de reclamefolders gaat kijken. We kijken van tevoren wat er in de aanbieding is bij welke supermarkt en doen vervolgens daar boodschappen omdat het voordeliger is.

Daarnaast weten we nu, volgens de vorige stap, welke boodschappen we altijd nodig hebben en waar het voordeligste zijn. Door het bekijken van de reclamefolders weten we ook zeker of de boodschappen die we willen hebben in de aanbieding zijn. We weten nu hoeveel het kost zonder dat het in de aanbieding is en kunnen nu zeker besparen.

Maak een boodschappenlijst met de voordeellijst op volgorde van de winkel, met wat er in de aanbieding is. Dit is een combinatie van de voorgaande stappen en helpt bij het besparen op de boodschappen.

Tip 8 – Stem je maaltijden af op de aanbiedingen van de winkels

Stem je maaltijden af op de aanbiedingen van de winkels. Dat is een goede tip om te besparen op je boodschappen. Als je ziet dat de paprika´s in de aanbieding zijn, dan is het voordeliger om morgen gevulde paprika´s te maken dan dat we eigenlijk spruitjes uit de wok gaan eten.
Het is handig om te kijken wat er in de reclamefolders in de aanbieding is en op basis van de aanbiedingen de maaltijden te verzinnen en boodschappen te gaan doen. Want is het noodzakelijk dat we dinsdag de spruitjes eten of kunnen we dan ook de paprika´s eten? Het is zelfs voordeliger en handiger om de paprika’s in te slaan en alvast een maaltijd te maken die we volgende week zullen gaan eten. Dan zijn de paprika’s niet meer in de aanbieding, hoeven we niet meer te koken en hebben we rekening gehouden met de aanbiedingen in de winkels.

Tip 9 – Doe boodschappen op vaste tijden

Doe de boodschappen op vaste tijden. We hebben het dan niet over dat je elke woensdag om 11.00 uur in de supermarkt je boodschappen moet gaan doen. Nee, we hebben het hier over wanneer je de boodschappen gaat doen. Doe je wekelijks de boodschappen of doe je de boodschappen één keer per maand, misschien ga je wel elke dag even naar de supermarkt.

Het bespaart geld als je op vaste tijden boodschappen gaat doen. Nu we weten wat onze voordeellijst is, is het handig om te kijken wat we kunnen inslaan wanneer. Het kan namelijk veel voordeliger zijn als we producten één keer per maand kopen in een grote hoeveelheid. We geven dat misschien wel in één keer meer geld uit aan het begin van de maand, maar dan hoef je maar minimale boodschappen te halen als je iets vers wilt hebben.

Je kan bijvoorbeeld de spruitjes in bulk kopen, als deze in de aanbieding zijn en je weet dat je elke week spruitjes eet. Nu denk je misschien dat de spruitjes aan het einde van de maand bedorven zijn, maar veel groente en fruit kun je makkelijk bewaren in de vriezer of blijven in de koelkast ook aanzienlijke tijd goed.

Ga na of je de boodschappen op vaste tijden kan doen en welke boodschappen dat zijn. Dit bespaart je geld maar ook veel tijd en energie.

Tip 10 – Doe boodschappen op de goedkoopste winkeltijden

Dit is misschien in tegenstrijd met de tips hierboven, maar het bespaart ook als je de goedkoopste winkeltijden meeneemt in de vaste tijden. Misschien kun je dit daarop aanpassen of ga je misschien wat vaker naar de winkels op de goedkoopste winkeltijden.

Doe boodschappen op de goedkoopste winkeltijden. Gek verhaal, maar is het je opgevallen dat het brood verlaagd wordt in de prijs als je aan het einde van de dag boodschappen gaat doen in plaats van in de ochtend vroeg. Daarnaast hebben veel supermarkten producten in prijs verlaagd aan het einde van de dag en ook de producten die minder lang houdbaar zijn (en vandaag of morgen over de datum zijn).
In sommige winkels, bijvoorbeeld bij de bakker of slager, kun je tegen sluitingstijd vaak onderhandelen of een prijsverlaging krijgen omdat ze van de producten af willen. Ze willen namelijk morgenochtend weer beginnen met verse producten en die voor meer geld verkopen. De producten die ze vandaag niet verkopen moeten ze weggooien, omdat niemand ze morgen wil hebben.

Bekijk of de winkels in jouw buurt ook dit soort aanbiedingen hebben en wat de goedkoopste winkeltijden je het beste de boodschappen kunt doen om geld te besparen.

Tip 11 – Doe het zelf

Doe het zelf is een grote bespaartip op je boodschappen. Wat verstaan we onder doe het zelf. Onder doe het zelf verstaan we, snij zelf je groente en fruit. Kook zelf je maaltijd.
Het is een grote besparing op je boodschappen. We weten wel dat tegenwoordig tijd de nieuwe vorm van luxe is maar deze tip bespaart uiteindelijk veel op je boodschappen.

Stel je hebt trek in een appel, maar je hebt deze niet thuis. Je gaat dan boodschappen doen voor appels. Dan kan je ervoor kiezen om al een gesneden appel te kopen, dit kost €1,-. Je denkt dat het goedkoop is, want het is maar €1,- maar vergis je niet. Een appel die niet gesneden is door de supermarkt kost gemiddeld €0,25 en daarnaast zitten er in de appel die niet gesneden is geen extra E-nummers.
De appel die al gesneden is moet er mooi en aantrekkelijk uit blijven zien voor een aantal dagen en daardoor heeft deze ook extra toevoeging om deze zo te houden. Heb je thuis ooit een appel gesneden en deze voor een uurtje laten staan, dan is de appel al licht verkleurd en begint deze bruin te worden.

Als het in dit voorbeeld hierboven al €0,75 scheelt voor een gesneden appel of appel die je zelf moet snijden, bedenk dat hoeveel dat met andere producten zou schelen.
Het lijkt misschien niet veel maar als je al die appels, wortels, groentemix, sla, prei, boontjes, kool, champignons, vers pakketten, ect. zelf zou gaan snijden, dat zou aan het einde van de boodschappenlijst flink wat geld besparen.

Tip 12 – Analyseer je boodschappen

Ga na en analyseer je boodschappen. We bedoelen dan natuurlijk niet dat je naar je boodschappen gaat staren. Nee, analyseer de boodschappenlijst en de kassabon. Bekijk wat je daadwerkelijk hebt gekocht.
Wat zijn eetbare producten en wat zijn niet-eetbare producten. Wat heb je maandelijkse of wekelijks nodig, wanneer koop je dat, hoeveel koop je ervan? Bestaat de kassabon uiteindelijk aan veel niet-eetbare producten, dan kan het zijn dat het logisch is dat de kassabon duurder uitvalt.
Bestaat de kassabon uit meer eetbare producten en meer dan eigenlijk de bedoeling was, dan heb je jezelf betrapt en weet je waar het de volgende keer beter kan gaan.

We hopen dat deze tips je helpen om te besparen op jouw boodschappen. Wij hadden in het begin een beetje moeite om dit uit te zoeken maar dit bespaart je geld als je er goed mee omgaat. Alles kost tijd, maar als je goed en zorgvuldig tijd aan de boodschappen besteed dan ga je vanzelf besparen.