13 tips voor gebruik van (natuur)azijn

Azijn is een goedkoop middel dat je bij alle supermarkten kan kopen. Voor 1 liter ben je gemiddeld maar €0,50 kwijt of soms nog wel goedkoper. Tegenwoordig is er zelfs biologische azijn en deze hebben dezelfde prijs als de niet biologische azijn. Azijn werd vroeger al gebruikt voor veel soorten schoonmaakklusjes, maar het lijkt wel of we dit tegenwoordig helemaal vergeten zijn. Hieronder hebben we 13 tips waar je azijn voor kan gebruiken in het huis.

Azijn is vaak een vergeten product. Als je kijkt in veel supermarkten staat het bij de olijfolie en kun je de azijn niet vinden in het schoonmaak schap. Raar is dat wel, want vroeger was het heel normaal dat je azijn gebruikte voor het schoonmaken van je huis. Wij kunnen het ons dan ook niet meer voorstellen dat we geen azijn in huis hebben. Wij hebben dan ook vaak minimaal drie flessen in huis voor allerlei verschillende klusjes. Wij halen de natuurazijn bij de Albert Heijn bij hun is het momenteel het goedkoopste voor €0,45 voor 1,25 liter (klik hier om deze natuurazijn te bekijken).

Tip 1 – Schone handen, vieze geurtjes

De beste tip waarvoor je azijn in huis kan gebruiken is wel deze, voor het verwijderen van vieze geurtjes aan je handen. Nadat je het eten hebt klaargemaakt en je volop uien of knoflook hebt gesneden voor een geweldige maaltijd, ruiken je handen enorm. Zelfs nadat je jouw handen met zeep hebt gewassen ruiken ze soms nog naar uien of knoflook. De geur van vis is ook een geurtje dat vaak blijkt hangen aan je handen. Als je azijn gebruikt om je handen te wassen dan heb je hierna geen vieze geurtje meer aan je handen. Wij vinden dit echt een geweldige tip.

Tip 2 – Schimmel voorkomen

In de keuken en in de badkamer kan je te maken hebben met schimmel. Het is er vaak vochtig of er staan etensresten, die er voor zorgen dat er schimmel ontstaat. Om er voor te zorgen dat de keukenkasten goed schoon worden en schimmelvrij blijven, is schoonmaken met azijn een goede en handige tip. Maak een doekje nat met azijn, en ga vervolgens de kasten en andere onderdelen van de keuken en/of badkamer schoonmaken. De schimmel blijft op deze manier weg.

Tip 3 – Ontkalk je waterkoker

De waterkoker, vaak een vergeten onderdeel om schoon te maken in de keuken. Daarnaast staat er zelden aangeven hoe je de waterkoker kan schoonmaken. Waarschijnlijk kan je dat doen door van hetzelfde, soms dure merk, een speciaal tablet te kopen wat je in de waterkoker moet doen. Wij vonden dit altijd wat raar omdat je niet weet wat je in de waterkoker stopt, en je daarna wel weer water gaat koken voor een kopje thee. Wij kwamen erachter dat je azijn kan gebruiken voor het ontkalken van je waterkoker, een simpele, goedkope en milieu vriendelijke oplossing.

Doe het ontkalken van je waterkoker in de avond, het liefst voordat je naar bed gaat. Bekijk hoeveel liter er in je waterkoker kan, bijvoorbeeld 1 liter. Doe vervolgens een deel water en een deel azijn in de waterkoker, zodat deze helemaal gevuld is. In dit voorbeeld betekend dat 0,5 liter water en 0,5 liter azijn. Laat de waterkoker vervolgens koken, en laat de inhoud de gehele nacht staan. De volgende ochtend verwijder je de inhoud van de waterkoker in de gootsteen. Spoel de waterkoker een keer om, en alles is verdwenen. Je kan nu met gemak weer water koken in je waterkoker.

Tip 4 – Thermosflesreiniger

Voor het reinigen van een thermosfles is ongeveer hetzelfde principe als voor het ontkalken van de waterkoker. Bekijk nu hoeveel liter er in de thermosfles kan, bijvoorbeeld 1 liter. Doe vervolgens de helft maar vol, met een deel water en een deel azijn. In dit geval betekend dat 0,25 liter water en 0,25 liter azijn. Als de thermosfles gevuld is draai je de dop er stevig op en vervolgens ga je de fles hard schudden. Op deze manier word de water en azijn mix goed verdeelt en komt het op alle plekjes. Verwijder hierna de inhoud van de thermosfles in de gootsteen en spoel de thermosfles uit. Nu is de thermosfles zorgvuldig gereinigd en kun je deze weer in gebruik nemen.

Tip 5 – Glasreiniger

Azijn kun je ook goed gebruik als glasreiniger, voor het ontvetten en glans geven aan het glas. je hoeft hiervoor geen dure merken te kopen en rare blauwe middelen vanuit de supermarkt. Waarom zijn deze glasreinigers altijd zo´n rare kleur blauw, totaal niet goed voor je. Er zitten tegenwoordig zoveel middelen in dat je niet meer weet wat je uiteindelijk gebruikt. Om het azijn te gebruiken als glasreiniger heb je een plantenspuit nodig. Een plantenspuit kun je overal wel kopen, bijvoorbeeld bij de Blokker. Vul je plantenspuit met water en ongeveer 1 eetlepel aan azijn. Schud de plantenspuit zodat het water goed gemixt is met het azijn. Vervolgens kun je de plantenspuit gebruiken voor het reinigen en schoonmaken van glas. Wij gebruiken deze mix al jaren. Wij maken hier voornamelijk de spiegels en kleine ramen mee schoon, dat gaat makkelijk en snel.
Een extra klein tipje voor erbij. Wij gebruiken deze mix in de plantenspuit ook vaak om de raamkozijnen schoon te maken.

Tip 6 – Roest verwijderen

Als je aan roest verwijderen denkt, dan hoor je al vaak dat je cola kan gebruiken. Dat kan inderdaad ook, maar cola is behoorlijk duur en haalt in sommige gevallen meer weg dan je wilt (meer dan alleen roest). Als je iets in huis hebt dat je graag roestvrij wil hebben dan kun je daarvoor ook azijn gebruiken. Stel je hebt sleutels of schroeven die je roestvrij wilt hebben. Stop deze spullen in een emmer en vul de emmer met azijn totdat de spullen in de emmer helemaal onder het azijn zitten. Als je er bovenuit steken dan weekt het namelijk niet en dan worden ze niet roestvrij. Laat de spullen minimaal 3 dagen staan, zodat het goed kan weken. Spoel de spullen vervolgens onder stromend water en ga er desnoods nog met een spons of borstel langs. In de meeste gevallen kun je de roest nu makkelijk verwijderen door erover te wrijven. Daarnaast spoel je ze ook gelijk schoon met het water en kun je de spullen daarna weer gebruiken.

Tip 7 – Allesreiniger voor de badkamer

In de supermarkt staat nu zelfs een heel schrap gevuld met alles om je badkamer blinkend schoon te krijgen, hiervoor het je vaak wel vier soorten producten nodig. Dat is helemaal niet waar, je kan hiervoor azijn gebruiken. Dat scheelt je vaak al enkele euro’s op al die producten en geeft hetzelfde resultaat.

Voor zeepresten kun je het beste een emmer maken waarin een deel azijn met vier delen water is gemixt. Dat kan bijvoorbeeld 1 liter water met 0,25 liter azijn in een emmer zijn. Gebruik een doekje om de onderdelen in je badkamer schoon te maken en alle zeepresten worden verwijderd.

Het reinigen van de douchecabine kan ook makkelijk met azijn. Maak een doekje nat met alleen azijn en wrijf dit over de deuren van de douchecabine. Laat dit vervolgens een half uur intrekken en spoel dit af met water.

Voor het ontkalken van de douchekop kun je ook azijn gebruiken. Als je weet dat je nu al gedoucht hebt en even niet meer hoeft te douchen, dan kun je het beste de douchekop schoonmaken. Koppel de douchekop los van de slang (in de meeste gevallen kan je deze los draaien). Stop de douchekop in een emmer en vul de emmer met azijn zodat de douchekop geheel onder de azijn zit. Laat dit vervolgens enkele uren weken (het liefste zo lang mogelijk). Gebruik daarna een spons of borstel om de douchekop schoon te maken en spoel deze vervolgens uit met water. Daarna kan je de souchekop terugkoppelen en weer in gebruik nemen.

Als er aan he kraan kalk zit, aan het uiteinde van de kraan (waar het water eruit loopt), dan kun je ook azijn gebruiken. Het is vaak een lastige plek om schoon te maken maar zeker niet onmogelijk. Bind een plastic zakje gevuld met azijn aan het uiteinde van de kraan. Je kan dit omknopen om de kraan of er een elastiekje omheen doen. Laat dit vervolgens een paar uur intrekken en spoel daarna de kraan door.

Tip 8 – Verzachter

Azijn is een goed vervanging voor wasverzachter. Geloof het of niet het is een goede vervanging voor wasverzachter en reinigt gelijk je wasmachine. De was gaat hierdoor niet ruiken naar azijn, maar blijft gewoon ruiken naar het wasmiddel dat je gebruikt. Geen zorgen voor raak ruikende was, maar schone en zachte was voor een veel goedkopere prijs. Gebruik hiervoor witte azijn.
Het gebruik van witte azijn is een goed alternatief voor mensen met allergieën en die daardoor geen wasverzachter kunnen gebruiken of hiervoor veel geld moeten betalen. Het gebruik van witte azijn kan je hetzelfde gebruik als dat je normaal gesproken zou doen met wasverzachter, alleen nu met witte azijn.

Tip 9 – Strijkijzerhersteller

De strijkijzer vinden wij een moeilijk onderdeel om schoon te houden. Je kan de strijkijzer niet even uit elkaar halen om dit goed schoon te maken. Het enige wat je doet is vullen met nieuw water en misschien water met een bepaald luchtje maar meer dan dat ook niet.
Vul een kleine beker met de helft water en de helft azijn. Vul vervolgens je strijkijzer met de mix van water en azijn. Laat vervolgens dit watermengsel verdampen door het gebruik van de stoomstand. Herhaal dit totdat het mengsel is verdampt. Vul vervolgens de strijkijzer met schoonwater, dat is water zonder azijn, en herhaal het verdampen door de stoomfunctie. Nu is de strijkijzer van binnen schoongemaakt en kun je langer gebruik maken van je strijkijzer. Na het spoelen met schoonwater kun je de strijkijzer weer gebruiken.

Tip 10 – Verwijderen van vliegen en larven

Wij moeten sinds 2019 ons afval scheiden in papier, groenafval, PMD en restafval. Wij hebben een eigen container voor groenafval voor ons huis staan. In de herfst en winter hebben we geen problemen met vliegen en hun drang om eitjes te leggen, maar in de lente en zomer is dat een heel ander verhaal. Wij gebruiken azijn om ervoor te zorgen dat er geen vliegen in ons groenbak eitje willen leggen, ook als er etensresten in liggen.
Als onze groenbak geleegd is doen wij een klein laagje azijn in de groenbak, als een soort startlaagje. In de keuken hebben wij een klein bakje waar we de etensresten van die dag in bewaren, zodat we niet elke keer heen en weer hoeven te lopen. In dit keukenbakje doen wij altijd een laagje azijn. Aan het einde van de dag gooien wij dit bakje leeg in de groenbak buiten. Doordat er al azijn in de groenbak zit en er elke keer weer azijn in de groenbak wordt gedaan door het kleine keukenbakje, hebben wij geen last van vliegen en larven. Daarnaast stinkt onze bak ook niet, en hebben we geen last van nare luchtjes.

Tip 11 – Tegen onkruid en mieren

Azijn is een goede onkruidbestrijder en helpt ook nog eens tegen mieren. Dat is vooral handig voor in de zomermaanden, wanneer de uitbereidingen van de mieren volop aan de gang zijn. Pak een emmer en vul deze met de helft aan water en hetzelfde deel aan azijn. Vervolgens kun je dit over de plekken doen waar veel mieren komen of waar je geen onkruid wilt hebben. Het is dan wel een kleine tip, maar deze werkt behoorlijk goed en het bespaart je veel geld op bestrijdingsmiddelen.

Tip 12 – Helpt bij pijnlijke huid

Misschien ken je het ook nog van vroeger, maar als je buiten aan het spelen was dan liep je wel eens tegen een brandnetel aan. Als je azijn op een doek doet en dit tegen de huid aan doet waar de brandnetel z’n sporen had achtergelaten dan verdween de pijn en werd de huid beter. Azijn helpt tegen een pijnlijk huid door insectenbeten, kwallen, onkruidsporen (zoals brandnetels) maar het helpt ook bij een verbrande huid van de zon. Als je na een dagje volop in de zon bent verbrand, dan hoef je geen dure after sun te gebruiken maar een doekje met daarop azijn heeft precies dezelfde werking.

Tip 13 – Stuc en pleisters verwijderen

De laatste en misschien raarste tip is dat je azijn kunt gebruiken om stuc en pleister op waterbasis van muren en wanden te verwijderen. Het is helemaal niet voor de hand liggend, maar zeker erg effectief. Maak een mengsel in een emmer met een deel azijn en drie delen water. Dat kan bijvoorbeeld 1 liter water met 0,33 liter azijn in een emmer zijn. Pak vervolgens een doek en ga over het stuc en pleisterwerk dat verwijderd moet worden. Het water met azijnmengsel laat geen vlekken of strepen achter, dus maak je daarover geen zorgen. Let er wel op dat je doekje dat je wilt gaan gebruiken niet afgeeft, wees daarom zeker en gebruik een witte doek. Nadat je de bepaald plek hebt afgenomen met het water en azijnmengsel hoef je niets meer te doen.

We hopen dat we je hebben kunnen helpen met de 11 tips voor het gebruik van azijn. Wij hebben hier inmiddels veel geld mee kunnen besparen en hebben een mooi en schoon huis. Hopelijk kun je met deze tips ook je voordeel halen en hoef je geen gebruik meer te maken van alle dure schoonmaakmiddelen die verkrijgbaar zijn.