5 mega tips om te besparen op medicijnen

Geld besparen, dat moet kunnen op veel verschillende manieren. Wist je dat je ook geld kunt besparen op medicijnen. Het is misschien niet iets wat je meteen aan denkt, als je denkt aan besparen maar het is zeker iets waar je op zou kunnen besparen.
We hebben het over het besparen op medicijnen die je zelf kunt kopen bij de drogist. Wij hebben al veel kunnen besparen op medicijnen door goed te kijken in de winkels. In de onderstaande tips staat hoe wij bewaren op medicijnen en hoeveel dit kan schelen.

Tip 1 – Doordeweeks naar de apotheek

Veel mensen weten dit niet maar sinds 1 januari 2019 worden er aparte kosten berekend door de apotheken aan de zorgverzekeringsmaatschappijen. De apotheek mag zijn eigen kosten bepalen voor het verstrekken van de medicijnen en de zorg/service die zij daarbij verlenen. De apotheek zorgt er voor dat je geen verkeerde medicijnen ontvangt of dat sommige medicijnen niet met elkaar gebruikt mogen worden. Voor deze service vragen zij een bepaald bedrag. Dit bedrag wordt per medicijn berekend. Het bedrag voor doordeweeks (maandag t/m vrijdag) is bijna de helft minder dan dat de apotheek in het weekend vraagt, voor dezelfde medicijnen. Wij raden je dan ook aan om je medicijnen op een doordeweekse dag te halen bij je apotheek. Dit kan namelijk veel geld besparen op je medicijnen.

Tip 2 – Merken of merkloos

Het verschil tussen merken en merkloze medicijnen zal je nog verbazen. Je kan enorm besparen op medicijnen door die merkloos zijn, dit kan wel tot 75% minder geld zijn dan bekende merken. Veel mensen willen graag een bepaald merk hebben, maar waarom zou je als je hetzelfde product krijgt waar je dan meer voor moet betalen omdat het van een bepaald merk is.

Stel je hebt last van je keel en wil graag zuigtabletten hebben die verzachtend zijn voor je keel. Een van de bekende merken hiervoor is Strepsils, iedereen heeft dit weleens gezien of gekocht. Als we kijken naar de zuigtabletten voor de keel, dan zien we dat er bij de Kruidvat verschillende merken zijn en voor verschillende prijzen. De onderstaande prijzen zijn van de Etos.

  • Strepsils Citroen en Honing, 24 stuks voor €5,23
  • Etos (huismerk) Honing en Citroen, 24 stuks voor €4,10

Voor hetzelfde aantal en zelfs dezelfde smaak ben je €1,13 duurder uit, dat is bijna 25% duurder. Het is dan goedkoper om merkloze medicijnen te kopen, waardoor je geld bespaart. (Klik hier om de Etos huismerk zuigtabletten ook te kopen voor een lagere prijs, dan de duurdere merken).
De Etos is in dit geval zelfs goedkoper dan het huismerk van de Kruidvat. Daar kost Honing en Citroen, 24 stuks voor €4,29. Dat is maar €0,19 duurder, maar het kost je wel meer geld.

Stel we kijken nog even naar een andere medicijn, namelijk thijmsiroop verzachtend voor de keel.
Etos huismerk thijmsiroop, 250 ml voor €2,99
Daro Thijmsiroop, 200 ml voor €6,49
In dit geval ben je voor dezelfde smaak ben je €3,50 duurder uit, dat is meer dan twee keer zo duur. Het is dan goedkoper om merkloze medicijnen te kopen, waardoor je geld bespaart.
Bij de Kruidvat is de thijmsiroop even goedkoop. Je betaald bij beide winkels €2,99 voor 250 ml (klik hier om deze bij de Etos te kopen).

Tip 3 – Aantallen of hoeveelheid

Het lijkt soms goedkoper om artikelen te kopen van een bepaald merk omdat er meer in de verpakking zit, maar zit er daadwerkelijk meer in de verpakking. Op elke verpakking moet staan hoeveel er van iets in zit (aantal stuks of cl/ml/dl/l). Vergelijk dit met andere merken en vaak kom je op een ander artikel met meer inhoud voor minder geld.

Stel je hebt last van een vervelende hoest en wil graag, om dit te bestrijden of verzachten, thijmsiroop kopen. Er zijn hierin ook veel verschillende merken, maar laten we even kijken naar de huismerken en hoeveel we krijgen voor wat we betalen.

  • Etos huismerk thijmsiroop, 250 ml voor €2,99
  • DA huismerk Tijmelixer (duurder woord voor siroop), 200 ml voor €4,99

In dit geval ben je voor dezelfde smaak ben je €2,00 duurder uit voor het DA huismerk, dat is bijna twee keer zo duur. Maar je krijgt ook 50 ml minder als je DA huismerk siroop koopt. Als we dan berekenen hoeveel we zouden betalen als de Etos voor 200ml tijm siroop zal hebben dan zou dat €2,39 kosten voor 200ml.
Om dan te concluderen dat we niet €2,00 maar eigenlijk €2,60 extra betalen. Voor ons juist de reden om de thijmsiroop bij de Etos te kopen (klik hier om deze bij de Etos te kopen).

Tip 4 – Werkzame stoffen

Lees de verpakking van de medicijnen in de winkel. Het kan goed zijn dat dezelfde werkzame stoffen in het dure merk ook aanwezig zijn in het goedkopere variant. Je kan in dit soort gevallen makkelijk besparen en kiezen voor de goedkopere medicijnen.

Stel we hebben last van hooikoorts en willen graag hooikoortstabletten hebben. Er zijn veel verschillende soorten en met verschillende soorten werkzame stoffen. In dit geval willen we hooikoortstabletten met de werkzame stof Cetirizine dihydrochloride.

In dit geval zijn we €6,00 duurder uit als we hooikoortstabletten kopen van Prevalin.
We moeten natuurlijk wel een goede berekening doen en uitrekenen hoeveel de Etos hooikoortstabletten zouden kosten als er 14 tabletten in een dozen zouden zitten, dan betalen we namelijk €5,59. Uiteindelijke besparen we dan daadwerkelijk €4,40.

Dit is nog maar een klein merk, maar als we een ander merk zouden kiezen dan kunnen we zelfs nog meer besparen. Let dus goed op de verpakking of je dezelfde werkzame stoffen ziet staan, dan kun je namelijk met een gerust hart de goedkopere medicijnen kopen en bespaar je jezelf een hoop geld.

Tip 5 – Let niet op de verpakking

Let niet op de verpakking van de medicijnen. Het is misschien wat voor de hand liggend maar bij de duurdere medicijnen en merken betaal je ook mee voor de mooie verpakking en marketingstrategieën.
In het voorbeeld bij tip 3 over de hooikoortstabletten hadden we €3,52 bespaart. Dat kwam doordat we het Etos huismerk hebben gekocht in plaats van het merk Prevalin.
De hooikoortstabletten van het Etos huismerk komen in een wit doosje, met alleen de tekst van hooikoortstabletten en de werkzame stoffen. Het doosje met de hooikoortstabletten van Prevalin komen in een mooi wit met blauw doosje met rode en blauwe teksten en zelfs een regenboog streep.
De verpakking van Prevalin schreeuwt bijna: “Koop mij, koop mij, koop mij”. Het is ook een aantrekkelijke en leuke verpakking om te zien, maar uiteindelijk gaat het om de inhoud van de verpakking. We vergeten soms om te kijken naar de inhoud.
Bespaar en let niet op de verpakking van de medicijnen.

Hoofdpijn?

Bij hoofdpijn is het gebruikelijke om pijnstiller in te nemen, maar wat is dit de beste optie of juist een goedkopere optie om te nemen om geld te besparen.
Het onderstaande rekenvoorbeeld hebben we gedaan bij de Etos:

Type medicijn Aantal Totaalprijs Prijs per stuk
Etos huismerk paracetamol 500 mg 20 stuks €0,49 €0,025
Panadol 500 mg 24 stuks €2,09 €0,087

 

Bij de Etos kost (huismerk) paracetamol zal je uiteindelijk voor 24 stuks €0,60 betaald hebben (als ze per 24 stuks verkocht zouden worden).
Als je het huismerk paracetamol hebt gekocht bespaar je in dit geval €1,49. Het lijkt misschien niet veel maar elke keer als je Panadol koopt betaal je €1,49 te veel voor je paracetamol.
Als je de goedkoper variant wil bestellen van de Etos, klik dan hier om deze te bestellen.

Last van je maag/maagzuur?

Bij maagproblemen of maagzuur is het gebruikelijke om maagtabletten in te nemen, maar wat is dit de beste optie of juist een goedkopere optie om te nemen om geld te besparen.
Het onderstaande rekenvoorbeeld hebben we gedaan bij de Albert Heijn:

Type medicijn Aantal Totaalprijs
AH (huismerk) maagtabletten 680 mg (pepermunt) 24 stuks €1,69
Rennie 680 mg (pepermunt) 24 stuks €3,38

Voor beide producten krijg je 24 tabletten, alleen wel voor een hele andere prijs. Als je het AH huismerk maagtabletten hebt gekocht bespaar je in dit geval €1,69. Dat is dezelfde prijs als de aankoopprijs van de AH maagtabletten. Je kan dus voor de prijs van Rennie twee keer de AH maagtabletten kopen, klik hier om deze te bestellen.
Uiteindelijk bespaar je dus geld met het kopen van een onbekender merk en berekenen hoeveel het zou besparen als je niet gaat voor het bekend merk.