8 Tips om je huis energiezuiniger te maken

Het is aan de orde van de dag om uit te zoeken hoe je jouw huis energiezuiniger kunt maken. De overheid is dis zelfs aan het stimuleren, maar dat komt ook door de druk vanuit de Europese Unie. Los daarvan is het een goede manier om je energierekening omlaag te krijgen. Hieronder hebben wij 8 tips om je huis energiezuiniger te maken met verschillende manier en mogelijkheden.

Voordat we gaan beginnen met de verschillende mogelijkheden en tips om je huis energiezuiniger te maken, is het handig om uit te zoeken uit welk bouwjaar jouw huis komt. De nieuwbouwhuizen van tegenwoordig moeten namelijk energiezuinige maatregelen hebben. De woningen tussen 1990 en 2010 zijn vrij goed geïsoleerd. Daarna volgen de woningen tussen de jaren 1975 en 1990 deze zijn deels geïsoleerd. De woningen van voor 1975 zijn niet of nauwelijks geïsoleerd. Dit is goed om te weten, want het kan mogelijk zijn dat je helemaal geen maatregelen hoeft te nemen omdat je huis al goed is geïsoleerd. Maar het kan ook zijn dat je veel maatregelen moet nemen, een hoop geld moet investeren maar ook direct resultaat ziet en merkt.

Tip 1 – Vloerisolatie (ofwel isoleren van de kruipruimte)

Veel van de energie die je gebruikt gaat verloren door de vloer. De vloer van de woning wordt aan de onderkant koud, als deze niet goed is geïsoleerd. Het vocht wat in de grond zit, en in je kruipruimte zit, verdampt en gaat condenseren. Hierdoor voelt de vloer koud aan en gaat er energie verloren. De verwarming probeert dit namelijk warmer te maken, maar dit wordt zinloos gestookt.

Vloerisolatie of de kruipruimte laten isoleren scheelt kosten op je energierekening. Je kan ruim €100,- per jaar besparen als je de vloer laat isoleren. Er zijn verschillende soorten mogelijkheden voor vloerisolatie. Het is dan ook handig om te zoeken op vloerisolatie of isoleren van de kruipruimte. Je kan namelijk kiezen voor isolatie dat tegen de onderkant van de vloer word geplakt of gespoten. Je kan er ook voor kiezen om alles te laten isoleren, dan zit er isolatie op de grond (de aarde), tegen de muren en aan de onderkant van de vloer.

Zorg er wel altijd voor dat er genoeg ventilatiegaten in de kruipruimte zitten. Als er namelijk geen ventilatiegaten in de kruipruimte zit, dan wordt er niet goed geventileerd en blijft het altijd koud en vochtig. Door de ventilatiegaten blijft er altijd frisse lucht in de kruipruimte en wordt de grond (aarde) ook droog, hierdoor wordt er minder kou afgegeven.

De kosten van vloerisolatie kunnen echter wel hoog oplopen. Het ligt er wel aan hoe groot de oppervlakte is van je woning (alleen de vloeroppervlakte), welke vorm van vloerisolatie je wilt hebben, of er nog ventilatiegaten geplaatst moeten worden en zeker niet onbelangrijk door welk bedrijf je het laat uitvoeren. Vloerisolatie kost gemiddeld €1.500,- voor een gemiddeld eengezinswoning.

Wij raden aan om vloerisolatie altijd door een goed aangeschreven bedrijf uit te laten voeren. Veel leidingen zitten namelijk in de kruipruimte en hier moet met zorg mee omgegaan worden. Je moet namelijk wel bij de leidingen kunnen blijven als er iets mis is. Als deze helemaal zijn weggewerkt of niet meer bereikbaar zijn dan heb je ineens twee problemen. Daarnaast worden er vaak materialen gebruikt waar wij, als normale mensen, niet zomaar aan kunnen komen via de bouwmarkt.

Tip 2 – Dakisolatie (van zowel de schuur, garage en de zolder)

Dakisolatie is een goede manier om snel en makkelijk energie te besparen en je huis energiezuiniger te maken. Er komt namelijk veel kou door een niet goed geïsoleerd dak. We hebben het in dit geval over elk dak dat je in je huis hebt, van het dak op zolder tot het dak in de schuur, uitbouw of garage. Alles wat een dak heeft, zou goed geïsoleerd moeten zijn.

Een goed geïsoleerd dak kan je wel tot €400,- per jaar besparen, dat is zeker een hoop geld. Dakisolatie is vaak iets dat vergeten wordt, aangezien warme voeten belangrijker is. Warme voeten merk je zelf als het koud is, maar een dakisolatie voel je eigenlijk niet. Het voelt eigenlijk alsof je iets doet of hebt laten doen dat niet werkt. Terwijl dit juist een isolatiemogelijkheid is dat je veel energiekosten kan besparen en je huis dus energiezuinige wordt.

De kosten voor dakisolatie kunnen erg verschillen. Als je de zolder laat isoleren dan vallen de kosten hoger uit dan als je alleen de schuur laat isoleren. Dat scheelt natuurlijk wel in de kosten. De kosten voor dakisolatie laten doen kunnen dan ook erg verschillen, maar de startkosten zijn al gauw €1.000,- en kan oplopen tot mega hoge bedragen. Je kan er ook voor kiezen om zelf de materialen aan te schaffen en een klusjesman te laten komen en het werk te laten doen. Dat kan namelijk ook veel geld schelen.

Wij raden je aan om het zelf te doen, misschien niet alles maar een groot gedeelte kan je echt zelf doen. Dat bespaart je namelijk een hoop geld. Er zijn goede instructiefilmpjes van bijvoorbeeld de Gamma om je te helpen bij het isoleren van een plat of schuin dak en alle materialen die je ervoor nodig hebt. Wij hebben een tijd geleden zelf de dak van onze schuur geïsoleerd. Vooraf hebben wij offertes opgevraagd bij verschillende bedrijven (en klusjesmannen) om de schuur te isoleren. Wij stonden versteld van de bedrag die ze vroegen tot wel €5.000,-. De helft van dat bedrag van alleen al het slopen en verwijderen van de oude materialen. Wij hebben toen besloten om de onderdelen die we zelf kunnen doen, eerst zelf te proberen. Als dat niet gaat dan kun je altijd nog iemand inhuren om dat wel te gaan doen, eindelijk heb je dan wel iets van de kosten bespaart.

Uiteindelijk hebben wij zelf het plafond netjes gesloopt totdat het daadwerkelijke dak zichtbaar werd. Vervolgens isolatiemateriaal gekocht van isolatie tot gipsplaten. Ja, het kosten wat weekendjes maar we hebben voor €500,- zelf ons dak geïsoleerd. Het enige wat we hebben uitbesteed is het stucwerk. We hadden gekeken wat daarvoor nodig was en dat willen we wel goed netjes en strak hebben afgewerkt. Dat vinden wij dan ook de moeite waard om geld voor uit te geven.

Tip 3 – Dubbel glas (of hoog rendement glas HR++)

Een woning verliest gemiddeld 20% van de energie via de ramen. Als je geen dubbel glas hebt of ramen met een hoog rendement dan verlies je veel energie. Om je huis energiezuiniger te maken is het verstandig om je huis te voorzien van dubbel glas. De besparing op je energierekening kan oplopen van €150,- tot €300,- per jaar.
Dubbel glas bestaat uit twee glasplaten met daarin een tussenruimte gevuld met droge lucht of een soort gas. Als je ramen ziet met HR+ of HR++ dan zijn de ramen gevuld met edelgassen. Deze edelgassen isoleren beter dan gewone lucht. Daarnaast hebben HR+ en HR++ ramen een coating waar de warmte wordt weerkaatst maar het zonlicht wel binnenlaat. Daardoor zijn HR+ en HR++ ramen altijd duurder dan ramen zonder gas.

Als je ervoor kiest om je woning te voorzien van dubbel glas, bedenk dan goed of je ook direct kunststof kozijnen wilt hebben. Het is niet perse energiezuiniger maar bespaart wel flink op de onderhoud van de kozijnen. Je hoeft namelijk niet elke 5 jaar de kozijnen te schuren en verven. Voor de onderhoud van kunststof kozijnen moet je twee keer per jaar de kozijnen even schoonmaken. Wij nemen ze gelijk mee als we de ramen gaan zemen.

De kosten voor dubbel glas is wel erg hoog. Als je in één keer je huis gaat voorzien van dubbelglas, dan ben je voor een gemiddeld eengezinswoning als snel €20.000,- kwijt. Wij raden je zeker aan om het wel te doen. Het kost een hoop geld maar je hebt direct effect op je energierekening, je huis wordt energiezuiniger, je energielabel wordt beter en je huis verkoopt sneller. Dan vergeten we nog bijna dat je wooncomfort er ook op vooruit gaat en het inbraak werend is.
Wij hebben de investering in ons huis ook niet in één keer gedaan, maar we zijn per verdieping gaan investeren. Zo hebben wij eerst op de begane grond de voorkant van het huis gedaan, voor ons is dat het raamkozijn bij de keuken, voordeur en schuurdeur. Daarna hebben we op de begane grond de achterkant van het huis gedaan. Vervolgens alle raamkozijnen op de eerste etage.
De zolder hebben we nog niet gedaan omdat we er nog niet over uit zijn wat we daar precies willen doen. Maar daar zullen we waarschijnlijk ook verder gaan met de raamkozijnen.

Tip 4 – Isoleren van de warmwaterleidingen

Waarschijnlijk is het isoleren van de warmwaterleidingen het laatste waar je aan denkt. Wij vonden dat ook maar een raar idee, dat zou toch eigenlijk in elk huis al gedaan moeten zijn. Het zijn de leidingen, daar kijk je toch niet naar en zal zeker niet om dat te isoleren. Door de warmwaterleidingen te isoleren kun je besparen op je energierekening en wordt je huis energiezuiniger. Het is een kleine maatregel en gaat je niet heel veel besparen, maar het bespaart je wel op aardgas. Het isoleren van warmwaterleidingen zorgt ervoor dat de warmte in de leidingen (en in het water blijft) en het voorkomt dat je leidingen bevriezen in de winter.

Om je warmwaterleidingen te isoleren heb je niet veel nodig en dat kost ook niet veel geld. De leidingen zijn erg toegankelijk en zijn ook niet verstopt op moeilijke plekken. Wij raden je dan ook aan om zelf je warmwaterleidingen te isoleren. De kosten hiervoor zijn minimaal. De buisisolatie die je nodig hebt voor de leidingen kosten bij een bouwmarkt gemiddeld €1,-. Het wordt iets duurder als je meer dikte wil hebben, maar dan ben je voor de dikste isolatie €2,50 kwijt voor 1 meter.
Het is dus goedkoper om dit zelf te isoleren dan via een bedrijf te laten doen.

Tip 5 – Borstel of rubber strips onder de deuren

Wat hebben een borstel of rubber strips te maken om je huis energiezuiniger te maken? Nou, je kan je huis energiezuinige maken door een borstel of rubber strip te plaatsen onder de buitendeur en/of tussendeuren. Het voorkomt namelijk dat er tocht ontstaat. Er kan dan namelijk door een kier alsnog koude of warme lucht het huis in komen, waardoor je onnodig aan het stoken bent en er energie verloren gaat.

Een tochtstrip of rubber strip is bij een bouwmarkt gemiddeld €8,- voor een huismerk. Als je een speciaal merk wilt hebben dan ben je ongeveer het dubbele kwijt, maar dan heb je wel bijvoorbeeld een Handson tochtstrip. Het doel is hetzelfde, dus nodig is het niet maar misschien vind je hem mooier staan onder je deur. Wij raden je aan om de tochtstrip zelf te plakken, want zo simpel is het namelijk. Het is een strip met een plakrand om het binnen een minuut onder je deur te plakken. Hierdoor heb je direct resultaat. Het is zeker niet nodig om hier iemand voor te laten komen om hier naar te kijken.

Tip 6 – Rubberen strips in de koelkast

Het is een kleine tip, maar zeker ook zo effectief om je huis energiezuiniger te maken. De rubberen strips te vervangen in je koelkast. Het is misschien niet opgevallen, maar na de aankoop van je koelkast kijk je er eigenlijk niet meer naar. Zeker als je een huis hebt waar al een koelkast in zit, dan besef je niet dat het je misschien extra energie kost. Het enige wat wij met onze koelkast doen voor de onderhoud is het schoonmaken, maar verder dan dat ging het niet. Totdat we hier achter kwamen. We hebben meteen gekeken of dit iets is wat nog goed werkt. Ja hoor, bij ons moest het echt vervangen worden. Dat zag je meteen, het was ingedeukt en sloot op sommige plekken niet meer goed aan.

Het vervangen van het rubber in de koelkast is wat moeilijker dan het plaatsen van de rubber strip aan de onderkant van je deur. Wij hebben geprobeerd dit netjes te vervangen, maar uiteindelijk raden wij je zeker aan om dit door iemand anders te laten doen. Het scheelt je een hoop frustratie en gedoe. Een bedrijf of klusjesman heeft dit waarschijnlijk al zo vaak gedaan dat het binnen 20 minuten afgehandeld is. Wij waren bijna een dag bezig om het rubber te verwijderen en het nieuwe rubber te plaatsen. Je kan het zeker wel doen. Bij de bouwmarkt kost het rubber dat je nodig hebt gemiddeld €8,- voor 3 meter. Om het uit te laten besteden ben je wel al gauw €50,- tot €100,- kwijt.

Tip 7 – Zonne-energie

De grootste manier om je woning energiezuiniger te maken is om over te gaan op zonne-energie. Het is, zoals waarschijnlijk iedereen al weet, een behoorlijke kostenpost. Als je zonnepanelen wilt aanschaffen zijn er tegenwoordig wel subsidies waar terecht kunt voor een mogelijke compensatie, maar je bent nog steeds een hoop geld kwijt. Maar het si zeker de moeite waard, je energierekening is nul. In sommige gevallen betaald de energiemaatschappij jou geld voor je energie die je hebt opgewekt.

De kosten van zonnepanelen kunnen oplopen van gemiddeld €10.000,- tot wel €30.000,-. Het is dan ook een flinke investering. Voordat je gaat kijken naar bedrijven die dit voor je kunnen regelen is het handig om na te gaan wat voor soort zonnepanelen je wilt hebben. Bepaal ook hoeveel zonnepanelen je wilt hebben, dat scheelt in de energie die je opwekt maar ook in de aanschafkosten. Er word momenteel gezegd dat zonnepanelen ruim 15 jaar meegaan, maar de je jouw rendement er pas na 10 jaar uit hebt. Bereken dus goed wat voor jou de beste optie is om te nemen.

Je kan ook je huis opwarmen zonder zonnepanelen. Laat in de winter namelijk alle zonlicht in het huis vallen. Doe de gordijnen open, maar zorg ook dat de tuin er goed bijstaat. Als er bladeren je zonlicht blokkeren, zorg dan dat de struiken en bomen gesnoerd worden. Zodra de zon zakt doen dan wel weer alle gordijnen dicht, zodat de warmte ook in het huis blijft.

Tip 8 – Ontluchten van de centrale verwarming

De laatste en een kleine tip is het ontluchten van de centrale verwarming. De centrale verwarming regelt de verwarming van jouw woning door de radiatoren. Wat veel mensen weten is dat je het water verwarmd en dat verwarmd uiteindelijk je woning. Wat je waarschijnlijk niet weet is dat er vaak veel lucht in de centrale verwarming zit, en dus in de buizen van de verwarming. De lucht wordt niet verwarmd en zit in de weg om je huis te verwarmen maar dit zorgt er ook voor dat er radiatoren van binnen gaan roesten. Door het ontluchten van je verwarming kun je jouw woning energiezuiniger maken.

Het kost geen geld om de centrale verwarming te ontluchten. Het is zeker aan te raden om de lucht uit je centrale verwarming te halen. Controleer dit twee keer per jaar, elke half jaar een keer. Veel vaker hoef je dat niet te doen. Het is vrij gemakkelijk te doen. De eerste keer is het misschien even zoeken, maar daarna weet je de weg wel te vinden. Bij de meeste centrale verwarmingen zit er een sleuteltje voor het ontluchten. Houd een handdoek bij de hand, aangezien er water in de verwarming zit en je alle lucht eruit wil hebben met het maximale aan water. Het kan zijn dat je alle lucht eruit hebt en er een beetje water uit komt, dan heb je de handdoek alvast bij de hand.