9 Bespaartips voor een goedkope verhuizing

Het is al duur zat dat je een huis gaat huren of een huis hebt gekocht. Nu heb je ook nog de kosten voor de verhuizing waar je rekening mee moet houden. Wij zijn al vaak verhuisd en hebben dan ook de nodige ervaring met verhuizen en hoe je de kosten zo laag mogelijk houdt zonder dat je al je familie en vrienden moet optrommelen. Hieronder delen wij onze bespaartips voor een verhuizing.

Tip 1 – Locatie

De belangrijkste voor een verhuizing is na te gaan waar je nieuwe woning is. Hoe lang is het met de auto, openbaar vervoer of is het misschien zelfs op loopafstand. Zoek dit even uit, zodat je weet wat de snelste route is en waar je het beste kan parkeren (als je een auto tot beschikking hebt).
Dit gaat je besparen omdat je niet meer de route hoeft uit te zoeken en weet waar je kan parkeren, als het niet mogelijk is voor de deur en het misschien de volgende straat gratis parkeren is.

Tip 2 – Ruim je huis op

Ruim voordat je alle spullen gaat inpakken je huis op. Het is namelijk onnodig om nu al je spullen in te pakken om dat vervolgens 3 jaar lang in een doos op zolder te laten staan.
Maak drie verschillende stapels:

  • Spullen die je kan verkopen. Hierdoor verdien je nog een zakcentje en ben jij van je spullen af.
  • Spullen voor het goede doel. Het kan zijn dat je iemand anders hier erg blij mee kan maken die het minder heeft dan jij. Bekijk goed om deze spullen nog bruikbaar zijn en dat het er nog goed uitziet. De spullen kun je of in een container doen of brengen naar een kringloopwinkel of het Leger des Heils.
  • Spullen om weg te gooien. Vaak hebben we spullen die je echt niet meer kan verkopen maar ook te gebruikt is om zelfs aan iemand anders weg te geven. Gooi deze spullen weg. Je gaat het toch niet meer gebruiken en maak er niemand anders blij mee. Mocht je het uiteindelijk toch nog missen dan kun je altijd nog een nieuwe kopen.
    Je kan ook deze spullen in een doos doen en meenemen naar je nieuwe huis. Geef jezelf een deadline, als je bijvoorbeeld na een maand deze doos met spullen niet hebt geopend of zelfs niet meer weet wat er in de doos zit dan kun je de gehele doos weg doen.

Tip 3 – Pak zelf in

Je kan ervoor kiezen om gebruik te maken van een verhuisbedrijf, maar of je gebruik maakt van een verhuisbedrijf of niet. Je bespaart aanzienlijk veel als je zelf je spullen inpakt. Verhuisbedrijven willen dit met alle liefde voor je doen en ja het zal je veel tijd en energie besparen, maar is het geld dat ook echt waard? De meeste verhuisbedrijven berekenen al gauw €30 tot €50 per uur voor het inpakken van de spullen.
Als je toch al bezig bent met de vorige stap om je huis op te ruimen en spullen uit te zoeken, dan kun je deze ook gelijk efficiënt inpakken en zelf organiseren.
Dit bespaard je uiteindelijk veel gedoe en jij weet tenminste wat in welke doos zit en waar dit moet. Je kan het ook niemand kwalijk nemen dat er spullen niet goed zijn ingepakt of kapot gaan omdat er snel word ingepakt door het verhuisbedrijf. Ze zijn hier wel voor verzekerd, maar misschien is het wel iets dierbaars.

Tip 4 – Bespaar op verhuisdozen

Dit is een grote kostenpost tijdens een verhuizing, verhuisdozen. Niet normaal hoeveel deze dozen, die je eenmalig gebruikt, kosten. Wij hebben hier twee bespaartips voor tijdens de verhuizing.

  • Je kan namelijk elke keer als je naar je nieuwe huis gaat om te klussen, eerst langs je oude huis de verhuisdozen inladen. Vervolgens ga je naar je nieuwe huis om te klussen, laad je eerst deze verhuisdozen uit en leegt deze in de specifieke kamer zodat je de lege verhuisdozen weer mee kan nemen.
  • Je kan ook kijken naar de bananendozen bij de supermarkt. Waarom iedereen het over de bananendozen heeft? Het komt namelijk dat deze dozen veel te voorduren krijgen. Er zitten veel bananen in deze dozen, dus zijn ze het gewicht wel gewend. Niet alle supermarkten doen hier tegenwoordig nog aan, omdat dit er niet mooi en netjes uitziet in de winkel. Als je dit vraagt aan een van de medewerkers dan kunnen ze je vast wel helpen met een paar dozen.

Daarnaast kun je misschien ook rondvragen op je werk of andere mensen nog verhuisdozen tot hun beschikking hebben. Wij hadden toevallig op kantoor iemand die ook aan het verhuizen was, toen hebben wij onze verhuisdozen geleend van de collega om te kunnen verhuizen. Daarnaast kennen wij iemand die in de verzorging werkt en die kon ons helpen met kartonendozen. In deze dozen hadden Tena Lady’s en andere verzorgingsmateriaal ingezeten, maar het waren gewoon dozen. Op de dozen stonden wel wat grappige afbeeldingen en teksten, maar wat maakt dat uit? Een doos is een doos en daardoor konden we zonder ooit een doos te kopen makkelijk onze spullen verhuizen.

Tip 5 – Neem spullen mee

Zoals we net eigenlijk al hadden aangegeven in het vorige stuk, neem spullen mee naar je nieuwe huis. Waarschijnlijk ga je voordat je definitief gaat verhuizen nog vaak heen en weer naar je nieuwe huis om te klussen of even te kijken hoe het erbij staat of misschien laat je telkens wel je huis zien aan vrienden die even een kijkje willen nemen.

Kortom elke keer als je naar je nieuwe huis gaat, voor wat voor reden dan ook, kun je makkelijk spullen meenemen van je oude huis. Hierdoor hoef je tijdens de definitieve verhuizing of verhuisdagen minder spullen mee te nemen. Je bespaard daardoor benzine (omdat je niet extra heen en weer hoeft te rijden), verhuisdozen (zoals al eerder genoemd), stress en misschien hoef je niet eens familie of vrienden te vragen om te helpen.

Wij hebben dit tijdens onze vorige verhuizing gedaan en dat scheelde een hoog gedoe. Wij hadden de dozen en spullen telkens in een kamer gezet die we niet gelijk gingen opknappen en gebruiken. Hierdoor stonden de spullen niet in de weg en hoefden we op de dag zelf van de verhuizing alleen de grote spullen te verhuizen, zoals stoelen, banken, tafels en het bed.

Tip 6 – Verpakkingen

Voor je kopjes, borden en ander servies wat breekbaar is, heb je verpakkingsmateriaal nodig of andere dozen waar je goed in kan zonder dat het breekt. Dit kan je uiteindelijk veel geld kosten als je overal dat bubbeltjespapier (ofwel noppenfolie) voor gaat gebruiken. Je kan veel geld besparen op het verhuizen van breekbare spullen.

Gebruik in plaats van bubbeltjespapier oude kranten of folders. Vaak weet je van te voren wanneer je gaat verhuizen en kun je makkelijk deze oude kranten en folders sparen om daar je breekbare spullen in te wikkelen en te vervoeren. Misschien ontvangt je werk dagelijks het financiële dagblad, wat na een dag lezen alweer als oud wordt bespaard. Vraag op je werk of iemand deze apart wil leggen zodat jij dat kan gebruiken voor de verhuizing.

Als je daar geen zin in hebt, dan hebben we een andere mogelijkheid om hierop te besparen zonder dat je straks met 400 kilo aan oude kranten en folders zit. Je kan namelijk je services en andere breekbare spullen makkelijk, snel en veilig wikkelen in kleding. Gebruik hiervoor truien en vesten en zelfs handdoeken om dit in te pakken. De verhuizing is tijdelijk en misschien kun je in je nieuwe huis de spullen al direct in een kast stoppen, dan heb je je kleding ook weer terug en kun je die weer gebruiken om aan te trekken (of de volgende lading veilig in te vervoeren).

Tip 7 – Vraag offertes op

Wil je gebruik maken van een verhuisbedrijf? Natuurlijk kan dat, maar let dan wel op de prijzen. Verhuisbedrijven vragen soms de hoofdprijs, maar is dat wel echt nodig. Vraag minimaal drie verschillende offertes op bij drie verschillende bedrijven. Het kan zelfs zijn dat een verhuisbedrijf buiten jouw woonplaats goedkoper is dan eentje in jouw woonplaats.
Houd er wel rekening mee of er straten moeten worden afgezet en/of je een lift nodig hebt om je spullen naar buiten te brengen. Dit is vooral nodig als je in een appartement woont en midden in de binnenstad woont. Hierdoor kan de prijs van het verhuisbedrijf hoger uitvallen, dan wanneer je dit niet nodig hebt.

Tip 8 – Huur een busje of een aanhanger

Een busje of een aanhanger huren kan veel geld kosten, maar het is zeker goedkoper dan een verhuisbedrijf inhuren. Een busje huren is makkelijker dan je denkt. Besef je daarin wel dat het rijden in een busje anders is dan in een auto. In sommige bussen heb je namelijk geen achterruitkijkspiegel, dan rij je voornamelijk op je zijspiegels.

Om een aanhanger te huren heb je een auto nodig met een trekhaak, anders huur je voor niets een aanhanger. Bij elk bedrijf moet je minimaal €200,- aan borg betalen voor het huren van een aanhanger. Nu weten wij stiekem hoe je gratis een aanhanger kunt huren. Je gaat namelijk al verhuizen en waarschijnlijk heb je spullen nodig van een bouwmarkt om je huis een echt thuis te maken. Veel bouwmarkten geven, als je lid bent of boven een bedrag besteed, gratis gebruik van de aanhanger voor een aantal uur. Als je nu weet hoever het rijden is en je weet hoeveel je moet verhuizen en je het in die tijd kan doen, dan hoef je helemaal geen geld te betalen voor een aanhanger.

Tip 9 – De verhuisdag

Op de verhuisdag kun je alle familieleden en vrienden uitnodigen om te helpen verhuizen, maar veel mensen hebben daar geen zin in. Ondanks dat willen ze je wel graag helpen maar wees dan wel voorbereid. Zorg dat je een duidelijk taakverdeling kan geven aan iedereen, zodat mensen niet rondhangen en niets doen of zich nutteloos voelen. De verhuizing is namelijk al stressvol en kan ook zorgen voor spanningen en irritaties, hierdoor ga je ze uit de weg. Zorg voor voldoende eten en drinken voor in het oude als in het nieuwe huis, zodat iedereen altijd iets voor handen heeft als jij er niet bent (of super druk bezig bent).

Zorg dat zowel je oude als je nieuwe huis de verwarming op 13 a 14 graden Celsius staat. Dat is niet omdat je iedereen die je helpt kou wil laten lijden, maar je bent aan het verhuizen en inpakken. Iedereen krijgt het warm, de deuren staat bijna altijd open om heen en weer te lopen. Als je verwarming dan op 19 graden Celsius staat en het is iets kouder buiten, dan staat je verwarming de hele tijd z’n best te doen om het huis warmen te maken en dit kost je behoorlijk wat energie(kosten).

Laat altijd een emmer met schoonmaakspullen en een schroevendraaier in het oude huis. Het komt namelijk altijd voor dat je nog iemand moet verwijderen uit je oude huis omdat je dat vergeten was. Daarnaast kan het ook zijn dat je rondloopt en ziet dat iets er nog best vies uitziet en je het moet schoonmaken voordat de overdracht plaats gaat vinden en je daar commentaar op krijgt (dit is in veel gevallen bij de overdracht van een huurhuis). Dan zou je net zien dat al jouw spullen al in je nieuwe huis staan en je dat niet kan oplossen. Als je ervoor zorgt dat alle schoonmaakspullen in de emmer passen, dan heb je ook niet veel om naar je nieuwe huis te brengen en heb je altijd iets bij de hand.

 

Wij hebben zelf altijd gekozen naar de goedkoopste opties die er mogelijk zijn. We zijn geen zuinige mensen, maar vinden het zo onnodig om hiervoor geld uit te geven. De meeste mensen in je omgeving willen je waarschijnlijk ook helpen waar ze kunnen. Niet iedereen wil en kan helpen tijdens een verhuizing, maar veel mensen hebben wel een paar dozen te leen of kunnen de ramen zemen.
Vraag om hulp en sta versteld wat anderen je kunnen en willen bieden.