Bespaar op je kosten aan je huis door deze controles

Kosten aan je huis, wie heeft ze niet. Je wilt deze kosten liever voorkomen en genezen. Genezen betekend namelijk dat je veel geld moet uitgeven aan je huis, want je liever niet wilt doen zeker als je het kan voorkomen. Controles kosten namelijk geen geld, en kunnen je veel geld besparen. Als je namelijk al vroegtijdig problemen kunt opsporen, dan kun je veel geld besparen.
De onderstaande controles zijn verdeelt in de vier seizoenen. Je kan de controles ook in een keer doen, maar dan raden we het aan om het toch vier keer per jaar te doen omdat het ook afhankelijk kan zijn van het weer.

Lente

Hieronder vind je de controles die je in de lente kun uitvoeren om kosten te besparen op je huis:

Regenpijpen

De regenpijpen zijn een vergeten onderdeel van het huis en maar moeten ook gecontroleerd worden en daardoor onderhouden worden.

 • Controleer vanaf de grond of de regenpijp recht is. Als de regenpijn scheef loopt, dan moet deze recht worden gezet.
 • Controleer of er geen lekken in de regenpijp zitten. Als er namelijk lekken in de regenpijp zitten dan kan dit effect hebben op je kozijnen. Dat is ongeacht houten of kunststofkozijnen. Als er namelijk een flinke regenbui valt en er een lek zit in je regenpijp dan kan dat aan verschillende kanten eruit lopen en veel schade aanrichten.
 • Controleer of de regenpijp goed kan doorstromen. Verwijder alle balderen en spoel de regenpijp goed door met water om te voorkomen dat er ontstopping ontstaan.
 • Mocht je een regenpijp hebben die aan een regenton is gemonteerd, dan is het zeker noodzakelijk om te controleren of de aansluiting nog goed aan elkaar zitten. Controleer ook in de regenton of er mogelijk ontstoppingen zijn. Zeker als de regenton vol is en er nog flinke buien aankomen, dan wil je dat het overtollige water wel kan worden weggespoeld.

Metselwerk

Het metselwerk van je huis is een groot onderdeel. Het metselwerk is eigenlijk je gehele huis. Het is goed om een rondje om je huis te lopen om te kijken hoe het metselwerk erbij staat.

 • Controleer bij het metselwerk of je scheurtjes of gaatjes tegenkomt. Het maakt niet uit hoe groot of klein deze zijn. Hoe kleiner de scheurtjes of gaatjes, hoe beter je deze zelfs kunt onderhouden. Het vullen van scheurtjes en/of gaatjes gaat gemakkelijk en kan je veel geld besparen om dit anders uit te besteden. Als het metselwerk niet goed bijgehouden wordt dan kan het risico zijn dat je over een tijdje een vakman moet laten komen om het volledige metselwerk te vernieuwen. Dat kan een behoorlijke kostenpost zijn, dat je makkelijk kan voorkomen om dit zelf jaarlijks te controleren.

Goten

De goten zijn een belangrijk onderdeel van je huis en moeten goed worden onderhouden. Het is misschien niet makkelijk om deze te controleren, maar onderzoek of je dit kan doen zonder dat je een steiger of zelfs hoogwerker moet huren.

 • Controleer vanaf de grond of de goot recht loopt. Als de goot scheef loopt, dan moet deze recht worden gezet. Laat dit zeker door een vakman of klusjesman rechtzetten. Het voorkomt namelijk veel gedoe en je moet er vaak een steiger voor huren om dit goed aan te pakken.
 • Controleer of er geen scheuren in de goot zitten. Als er namelijk scheuren in de goot zitten dan kan dit effect hebben op je kozijnen, net zoals de regenpijp. Dat is ongeacht houten of kunststofkozijnen. Als er namelijk een flinke regenbui valt en er een scheur zit in je dakgoot dan kan dat aan verschillende kanten eruit lopen en veel schade aanrichten. Een scheur kan makkelijk worden gerepareerd en kost gemiddeld €50 tot €100 om te maken. Dat zijn kleine kosten in plaats van de waterschade die mogelijk kan ontstaan.
  Gebruik voor het repareren van de scheuren in je dakgoot reparatiepasta, om kleine gaatjes mee te repareren. Grootte scheuren kun je het beste dichten met zelfklevende strips, deze zijn ook verkrijgbaar bij de bouwmarkten. Zoek dan naar reparatiepasta met epoxybasis, dit wordt namelijk gebruikt voor het repareren van de buitenkant van auto’s, daarom is het zeer geschikt voor het repareren van kleine gaatjes en scheuren in metalen dakgoten.
 • Controleer of je de dakgoot deelt met de buren. Als dat wel het geval is dan kun je de controles samen uitvoeren en de kosten voor eventuele reparaties samen delen. De kosten voor het repareren van de dakgoot aan jouw huis, hebben namelijk ook effect op de dakgoot van de buren. Ga dus na of je deze kosten kunt delen, voor nu maar ook voor de toekomst. Dat kan namelijk een hoog zorgen besparen.
  Een makkelijke en goedkope oplossing voor het onderhouden van je dakgoot is een bladrooster. Een bladrooster kun je bij alle bouwmarkten kopen en makkelijk zelf monteren. Een bladrooster houd de bladeren uit je dakgoot. Een nog goedkopere oplossing, maar wat ook meer tijd vrij, is met kippengaas. Kippengaas geeft namelijk dezelfde voordelen als een bladrooster.

Mocht je van plan zijn op je dakgoot te vervangen, dan kan het een goede optie zijn om te kijken naar de mogelijkheden voor een kunststof dakgoot. Kunststof dakgoten zijn veel makkelijker te onderhouden dan metalen dakgoten. Het schilderen van de dakgoten is niet nodig. Een kunststof dakgoot heeft alleen bij het bevestigen meer bevestigingsclips nodig, zodat het bij zware neerslag niet doorbuigt.

Schoorsteen

Niet veel mensen hebben een schoorsteen, maar mocht je een schoorsteen hebben dan moet deze wel onderhouden worden. De mensen die een schoorsteen hebben laten deze waarschijnlijk jaarlijks als controleren of schoonmaken. Het staat dus meer op deze lijst om je te herinneren om dit te laten doen. Het onderhouden van een schoorsteen vraagt veel werk en techniek. Het is dan ook zeker een vakmanschap om te doen. Wel kunnen we je als tip meegeven om dit met de buren tegelijk te laten uitvoeren. Als er onderhoud wordt worden gepleegd aan de schoorsteen en de buren hebben ook een schoorsteen, dan kunnen de kosten daarvoor omlaag gaan als je dit tegelijk laat uitvoeren door hetzelfde bedrijf.

Dakpannen

Dakpannen hebben het soms zwaar te voorduren tijdens de herfst en winter. Controleer de dakpannen op het dak goed. Tijdens stormen kunnen dakpannen namelijk verloren gaan of scheuren en barsten oplopen. Als het slechte weer blijft komen, dan kan er flinke veel schade ontstaan. Vervang dan ook tijdige de dakpannen die scheuren hebben of beschadigd zijn. Het kan misschien ook helpen om dit tegelijk met de buren te controleren, dat kan een hoop werk schelen en kosten besparen.

Zomer

Hieronder vind je de controles die je in de zomer kun uitvoeren om kosten te besparen op je huis:

Platte dak

Huizen met een plat dak of een schuur met een plat dak kun je het beste controleren in de zomer. In de zomer zijn de dak het droogste en kun je ze makkelijker controleren.

 • Controleer het platte dak voor lekkages. Als je last hebt van een grote lekkage, dan had je dat waarschijnlijk in de voorgaande maanden al gemerkt en heb je dit vast laten maken. Controleer in de zomer voor beginnen lekkages, dat kan je zien door scheurtjes of andere kleine onderdelen die niet kloppen. Je ziet vanzelf wat er niet goed is en effect kan hebben op je dak. Bij twijfel kun je het beste iemand langs laten komen die er verstand van heeft of het wellicht zelf voor de zekerheid toch maken of repareren.
  Bij een lekkend dak kun je bij de bouwmarkten een dakcoating halen, hiermee kan je op een goede manier je dak vrij hebben van lekkages. Dit is wel een tijdelijke oplossing, maar het dak kan er wel even mee vooruit.

(Raam)kozijnen

(Raam)kozijnen zijn een groot onderdeel in je huis, daar zitten tenslotte al je ramen en deuren in. Het is dan ook goed om dit jaarlijks te controleren.

 • Controleer bij houtenkozijnen op houtrot. Dit doe je door met het hand langs het kozijn te gaan en te voelen. Als je namelijk het hout kan induwen (niet met al je kracht natuurlijk), maar met kleine moeite al kan induwen, dan heb je waarschijnlijk last van houtrot en dienen je kozijnen vervangen te worden. Het hoeft niet te betekenen dat je hele kozijn vervangen hoeft te worden. Bij houtenkozijnen kan je namelijk ook een onderdeel vervangen. Vraag verschillende offertes op en vraag naar verschillende mogelijkheden.
 • Controleer bij kunststofkozijnen of de kozijnen nog goed aansluiten. We hebben het dan niet over de smaak, maar sluiten de kozijnen nog goed af. Het kan namelijk makkelijk zijn dat het raam toch een beetje open blijft staan, als deze dicht hoort te zijn. Dit kan misschien een makkelijk onderdeel zijn om te vervangen door het vervangen van de strip. Dit kan je vaak zelf vervangen door de verschillende filmpjes die online staan. Bij een vakman of klusjesman ben je gemiddeld €50 tot €100 kwijt voor het vervangen van een strip.

Tuinpad of oprit

Niet iedereen heeft te maken met een tuinpad of oprit, maar als je dit wel hebt dan is het zeker goed om dit te controleren.

 • Controleer op verzakkingen van de stenen. Verzakkingen kunnen op verschillende manier ontstaan, bijvoorbeeld door dieren die hun gangenstelsel maken of regenval. Mocht dit het geval zijn dan kun je dit simpel zelf onderhouden en aanpakken. Verwijder de stenen bij de verzakking, vul de verzakking met zand en egaliseer het onderliggende zand. Vervolgens kun je de stenen terugplaatsen en heb je de verzakking verholpen. Mocht dit bijna bij heel de tuin of oprit het geval zijn, dan kun je beter dit door een vakman laten doen of zelf weekendje eraan spenderen om de gehele tuin of oprit weer egaal te krijgen.

Herfst

Hieronder vind je de controles die je in de herfst kun uitvoeren om kosten te besparen op je huis:

Regenpijpen en dakgoten

Net zoals bij de lente is het in de herfst zeker ook goed om de regenpijpen en de dakgoten te controleren. Gedurende de zomer en herfst zullen er veel bladeren vallen en is de kans veel groter dat er ontstoppingen in de regenpijpen en dakgoten kunnen ontstaan. Kijk naar de punten die genoteerd zijn bij lente om deze stappen goed te doorlopen.

Leidingenisolatie

In de herfst is het zeker goed om voor te bereiden op de winter die eraan gaat komen. Het leidingwerk is hier een groot deel van en kan veel schade oplopen in de winter. Bij het controleren van de leidingisolatie kun je veel schade voorkomen en besparen op kosten die daar mogelijk uit voort kunnen komen.

 • Controleer de leidingisolatie. Het gaat vooral om de leidingen voor water doorheen gaat. Deze waterleidingen moeten goed geïsoleerd zijn, zodat de leidingen in de winter niet bevriezen door de koud. Als de leidingen (nog) niet geïsoleerd zijn dan kun je dat makkelijk zelf doen. Je hebt er alleen een isolatie voor nodig, die zijn bij iedere bouwmarkt te kook voor nog geen €1,- per meter. Het uitbesteden van deze klus zouden wij dan ook niet doen, tenzij je twijfels. Bij twijfel altijd vragen naar hulp van een vakman.

Winter

Hieronder vind je de controles die je in de winter kun uitvoeren om kosten te besparen op je huis:

Verwarming

De verwarming in de winter is iets dat iedereen gebruikt. Tenzij je daarop wilt besparen, dan gebruik je in de winter alleen een deken, dat is ook helemaal prima. We raden je wel aan om in de winter de kachel niet al te warm maar zeker niet te koud te zetten. Als het water in de leidingen namelijk bevriest dan heb je een groter probleem en moet je dit uitbesteden. Als je de herfsttips als had uitgevoerd, dan hoef je in de winter geen zorgen te maken. Dan heb je de waterleidingen goed geïsoleerd en zouden deze niet moeten bevriezen. Mocht je dat niet gedaan hebben, dan is de tip om de verwarming niet te laag te zetten om bevriezing van de leidingen te voorkomen.

Haard of kachel

Mocht je in je huis een haard of kachel hebben, controleer dan voor het gebruik dat het onderste gedeelte van de schoonsteen vrij is van roet. Als je dit toch hebt zorg er dan eerst voor dat dit is verwijderd, voordat je gebruik maakt van je haard of kachel. Door dit te doen hoeft je schoorsteen minder te werken en zal het roet minder opstapelen.

Wij hopen dat jullie met deze tips goed jullie huis kunnen onderhouden en op geld kunnen besparen. Het bespaart namelijk al veel leed als je op tijd bent met het onderhoud van je huis. Kleine problemen kun je vaak zelf verhelpen en hoef je niet over te laten aan een heel team aan vakmannen. Controleer tijdens het gehele jaar je huis en bespaar op kosten door deze vroegtijdig te spotten.