Review: Albert Heijn (AH) boodschappen bezorging

Wij zijn, zoals jullie waarschijnlijk al weten, op zoek naar goede besparingen, maar ook naar gemak, efficiënt, kwaliteit en geld/tijd besparingen.

Sinds enkele weken hebben wij meerdere keren boodschappen besteld bij de Albert Heijn. Wij wilde weten hoe dit bij hun in z’n werk ging, kosten maar ook service en kwaliteit zeker ten opzichte van de Plus. Maar goed nu verder met de Albert Heijn. Hieronder vertellen wij meer over het proces en wat wij uiteindelijk van het bestellen bij de Albert Heijn vinden. Wij hebben dan ook alles voor jullie op een rijtje gezet.

De boodschappen bestellen

Om je boodschappen te bestellen moet je ze natuurlijk nog wel selecteren. Het systeem werkt op sommige punten best met je mee, maar je moet altijd in het begin even zoeken waar wat staat. Dat is hetzelfde als je nu een nieuwe supermarkt inloopt. Je kan zoeken via de verschillende categorieën maar ook op producten. Erg handig, zeker als je iets van een bepaald merk wilt hebben.
Daarnaast is het natuurlijk altijd handig en zeker voordelig om de wekelijkse folder van de Albert Heijn in de gaten te houden. Daardoor kan je ook nog extra besparen op je boodschappen. Lees hier de actuele aanbiedingen in de folder van de Albert Heijn. We kunnen hier dan niet veel meer over vertellen dan gewoon zoeken en toevoegen aan je lijstje.

Overzicht creëren

De Albert Heijn helpt je alvast een handje om boodschappenlijstjes op te stellen. Wij weten namelijk wat we altijd elke week gebruiken (los van het avondeten) en wat er maandelijks doorheen gaat. Dit kost wel even tijd om uit te zoeken, maar dit kan je ook helpen om te gaan besparen op je boodschappen.
Linksboven staat als het goed is jouw naam met daaronder een pijltje, dan kan je naar mijn favorieten. Hier kan je een nieuw lijstje maken. Op deze manier hoeven wij dat ook alleen dit toe te voegen aan de boodschappen en enkele producten nog los op te zoeken. Dit kan je uiteindelijk wat tijd besparen en kunnen andere mensen in je gezin ook makkelijk boodschappen voor jou doen.

Bestellen via de pc (via de webbrowser)

Als je de boodschappen voor het eerst bij de Albert Heijn gaat bestellen dan raden wij je aan om dit zeker eerst te doen via de pc. Wij vonden dit handiger om mee te beginnen in plaats van alles uit te zoeken op een mini scherm van je mobiel. Het online bestellen is vrij gemakkelijk en zoals we al hadden uitgelegd is het een kwestie van zoeken en toevoegen aan je boodschappenlijst. Ga naar de homepagina van de Albert Heijn (www.ah.nl). Links bovenin het scherm staat Inloggen. Maak eerst een account aan voordat je gaat beginnen met je boodschappen, dat scheelt later weer puzzelen.

Bestellen via je mobiel (via de Albert Heijn app)

Voor het bestellen op je mobiel raden wij dan ook zeker aan om gebruik te maken van de Albert Heijn app, en dit niet te doen via het internet op je telefoon. Daar heeft Albert Heijn al voor gezorgd.

Wij zijn twee weken geleden op vakantie gegaan en hebben de laatste dag van onze vakantie op Kreta, via de mobiel van Carmen boodschappen besteld bij de Albert Heijn.

Via de pc hadden wij al overzichten gemaakt van de boodschappen die wij wekelijks en maandelijks gebruiken. De Albert Heijn heeft hier gelukkig goed over nagedacht en hebben dit ook toegankelijk gemaakt voor op je mobiel. Hierdoor hadden we al meer dan de helft van onze boodschappen. Nu moesten we alleen nog nadenken over wat we gingen eten.

Nadat we de hele lijst hadden van alle boodschappen en meerdere discussie over wat we gingen eten, waren we eindelijk klaar om te gaan bestellen. We konden via de app makkelijk thuisbezorgd bestellen en de tijd te selecteren. Het nadeel hieraan is dat wij weten dat onze Albert Heijn in de buurt ook een AH Pick Up Point heeft maar dat ik deze dus niet kon vinden via de app en dus ook niet kon selecteren. Niet echt een probleem maar hierdoor word je wel genoodzaakt om de boodschappen in ons geval (ver ver) ver weg op te halen of deze thuis te bezorgen. Wij hebben gekozen om dit thuis te laten bezorgen.

De kosten voor het thuisbezorgen van de boodschappen

De kosten voor het thuisbezorgen van de boodschappen zijn natuurlijk hoger dan de boodschappen zelf te doen of deze op te halen bij een AH Pick Up Point. Echter gemak dient de mens en wij hebben dit ook thuis laten bezorgen.

De tijden van het bezorgen van de boodschappen en de verhouding van de kosten zijn in sommige gevallen absurd. Als je de boodschappen op maandag thuis wilt hebben dan betaal je al gauw €13,- terwijl dit op dinsdag €6,- is. Het verschilt dan ook in de tijden die kan selecteren. Als je kiest voor bezorging tussen 9.00 – 10.00 dan zijn de kosten al minimaal €4,- duurder dan een bezorging tussen 8.00 – 14.00 uur. Logisch natuurlijk, aangezien de Albert Heijn misschien moet omrijden om rond 9.00 uur bij jou de boodschappen te bezorgen of dat zij dit al kunnen combineren met de route wanneer zij al in jouw buurt zijn rond 12.00 uur. Het betekend wel dat je tussen 8.00 uur en 14.00 uur thuis moet zijn, maar als je dan al thuis bent is dat geen probleem. Daarnaast kun je online terugvinden tussen welke tijd ze langskomen de volgende dag.

Een nadeel is wel dat de Albert Heijn geen sms meer stuurt in de ochtend van de bezorging met de exacte tijd, maar ze sturen een sms met daarin dat je dit online kan terugvinden. Beetje omslachtig en raar, terwijl zij dit eerst wel deden. We vragen ons dan ook af waarom ze dit niet meer doen. Het is tenslotte een kleine moeite.

De kosten voor het ophalen bij een AH Pick Up Point

De kosten voor het ophalen van de boodschappen bij een AH Pick Up Point zijn vele lager dan de boodschappen thuis laten bezorgen. Het kost dan ook maar €2,- of het is zelfs gratis. Erg fijn, maar zitten ze wel in de buurt of moet je daarvoor nog een eind gaan rijden. De kosten voor het ophalen van de boodschappen bij een AH Pick Up Point zijn prima te doen en zeker de moeite waard.
Het nadeel is dat ze niet altijd in de buurt zitten. Wij hebben dit ook een keer gedaan, al moest Sander dit ophalen vanuit z’n werk. Het is wat omslachtig maar als je het kan inplannen dan is het goed te doen. Het is wel handig om te weten dat je de boodschappen binnen het uur dat je geselecteerd hebt moet ophalen. Wij hebben er nog geen ervaring mee wat er gebeurd als je buiten dit aangegeven uur je boodschappen komt ophalen. Het lijkt mij namelijk sterk dat ze je boodschappen niet meer geven, maar wij hebben hier geen ervaring mee.
Klik hier om te kijken of er een AH Pick Up Point bij jou in de buurt is.

Inleveren lege flessen en kratten

Het inleveren van de lege flessen en ook de kratten van de vorige bestelling zijn vrij gemakkelijk. De bezorgers nemen deze keurig in.
Wij zetten de oude krat altijd apart in de schuur met daarin de lege flessen om in te leveren. Als de bezorger dan langskomt met de nieuwe boodschappen dan word de oude en de nieuwe krat met elkaar verwisseld. Voor de krat betaald je een borg, maar deze wordt verrekend als je de krat weer inlevert. Wij krijgen een nieuwe krat en leveren er weer een in, dus bij ons blijft dit gelijk. De lege flessen hoeft de bezorger dan in te voeren en komt gelijk in mindering in op je rekening.

Service bij ongemakken, schade of niet levering

Het is helaas niet altijd mogelijk dat het bezorgen perfect gaat, en dat kan altijd gebeuren. Helaas is dat bij ons ook gebeurd. Wij hadden een halve komkommer in onze krat zitten, die waarschijnlijk af te gesneden door een andere krat. We hebben het ook al eens gehad dat we bananen hadden, die eigenlijk niemand wilde hebben.
De Albert Heijn gaat hier erg goed mee om. Online kun je aangeven wat er mis is gegaan bij jouw bestelling. De Albert Heijn geeft in onze gevallen het aankoopbedrag van het product in mindering gebracht tijdens de eerst volgende boodschappen. Dat is natuurlijk wel slim, want hierdoor stimuleer je de klant ook om weer boodschappen bij je te bestellen. Het is ieder geval geen punt, en ook niet als je pas weken later de nieuwe boodschappen bij hun besteld. Dat bedrag blijft namelijk netjes op je wachten tot je volgende bestelling. Het is bij de Albert Heijn geen gedoe om dit te regelen of te melden.

Op een rijtje de voordelen en nadelen

De voordelen voor het bestellen van je boodschappen bij de Albert Heijn:

  • Je kan de tijden gemakkelijk selecteren (met de bijbehorende prijs) voor het thuis bezorgen of het ophalen bij een AH Pick Up Point.
  • De boodschappen thuis laten bezorgen op dinsdag. woensdag of donderdag tussen 8.00 uur en 14.00 uur kost maar €2,50 (tegenwoordig ook op zaterdagen tussen 16.00 uur en 21.00 uur).
  • De bezorgers houden rekening met jouw boodschappen. De flessen frisdrank liggen niet op je brood te drukken, zodat je een deegbal hebt. Alles is netjes verpakt en gescheiden (vers, vriezer, fris, Gall & Gall en Etos producten).
  • De service, als er iets fout is gegaan, is goed geregeld.
  • Je ontvangt vaak bij het thuis laten bezorgen extra producten. Deze zijn dan vaak om te testen of om je over te halen om dit ook te kopen, maar al gratis producten zijn leuk!
  • Via de Albert Heijn kan je ook direct bestellen (in dezelfde bestelling) bij de Gall & Gall en bij de Etos.

De nadelen voor het bestellen van je boodschappen bij de Albert Heijn:

  • De bezorgkosten om thuis te laten bezorgen voor de maandag of een specifiek uur zijn erg hoog (€8,- of meer).
  • Er wordt voor een groter tijdvak voor de bezorging (tussen 8.00 uur en 14.00 uur) pas laat kenbaar gemaakt tussen welke tijd ze komen bezorgen. Dit gaat niet meer via de sms maar moet je zelf opzoeken.
  • De producten voor in de vriezer worden apart in een grote plastic tas geleverd. Dat is voor ons niet meer van deze tijd. Daarnaast betaal je daar altijd nog €0,05 extra voor, terwijl je niet weet of er een of misschien wel drie tassen worden gebruikt.

Besparen door boodschappen te laten doen bij de Albert Heijn

De belangrijkste vraag die wij ons willen stellen is of het mogelijk is om geld te besparen om boodschappen te doen bij de Albert Heijn. Wij hebben zelf nu meerdere malen boodschappen besteld via de Albert Heijn en kunnen wel zeggen dat je hiermee geld kan besparen. Het is niet de goedkoopste winkel, maar je kan hier zeker wel geld besparen.
Zoals jullie in de blog over besparen op je boodschappen kunnen lezen (klik hier om deze te lezen) doen wij boodschappen op een bepaalde manier. Wij houden ons dan ook 95% van de gevallen aan de boodschappenlijst (ja, ook wij kopen dingen die we eigenlijk niet nodig hebben). Dat betekend dat je geen extra geld hoeft uit te geven.
De Albert Heijn weet nadat je online boodschappen hebt besteld, wat jou voorkeur heeft en welke producten jij graag koopt. Hierdoor kunnen ze je ook persoonlijke aanbiedingen geven op die producten. Daarnaast kun je natuurlijk ook besparen op je tijd, benzine (wellicht parkeerkosten) voor het daadwerkelijk de boodschappen doen.

Onze conclusie

Onze conclusie is dat het zeker handig is om via de Albert Heijn te bestellen. Ze houden dan ook zeker rekening met de klant, en zijn hier vele malen beter in dan de Plus supermarkt. De bezorging of het ophalen van de boodschappen gaan gemakkelijk en goed. De mensen van de Albert Heijn weten wat ze aan het doen zijn en houden rekening met jouw spullen. De kosten vinden wij zeker meevallen als je kiest voor het ophalen bij een AH Pick Up Point of voor een groter tijdvak gaat (zoals tussen 8.00 uur en 14.00 uur laten bezorgen). Er is wel een minimum bestel bedrag, maar op dinsdagen  en woensdagen is dit €50,- in plaats van €75,-. Als wij niet aan het bedrag komen dan bestellen wij meestal producten die niet bederven (zoals wc papier of natuurazijn) of we kopen al in voor de week daarna (dat scheelt ook weer een week boodschappen doen en bezorgkosten).

Al met al bespaart het je veel tijd als je geen boodschappen hoeft te doen in de fysieke winkel, maar het begin (zoals alles) kosten het wel wat tijd om het bestellen bij de Albert Heijn uit te zoeken. Het bespaart je tijd, energie en uiteindelijk als je goed inkoopt bespaart het je ook geld. Je loopt tenslotte de kassakoopjes voorbij en koopt geen onnodige extra producten.