Weersta de supermarkt koopjes tijdens je boodschappen

Vind je het net zoals de rest van de wereld moeilijk om de supermarkt te overwinnen op hun koopjes. Wij hebben tips voor jou om hun verleidingen te weerstaan en de techniek van de experts in de supermarkt te overwinnen. Waarschijnlijk wist je het nog niet maar er zijn supermarktexperts die er een hele studie van hebben gemaakt hoe je supermarkt het beste ingedeeld en gevuld kan worden zodat jij het meeste meeneemt (en waar je ook helemaal niet voor kwam).
Hieronder zie je hoe de supermarkt in elkaar zit en heb je alle koopjes door, waardoor je niet meer voor hun trucjes valt.

Tip 1 – Mandje of karretje voor je boodschappen?

Het is misschien een rare vraag maar hoeveel boodschappen ga je halen in de supermarkt? Heb je alleen wat melk en brood nodig voor het avondeten of ga je voor de wekelijkse boodschappen met tientallen spullen? Pak als je kleine boodschappen gaat doen (met maar een paar artikelen) een mandje en niet een karretje. Als je namelijk een karretje pakt voor alleen kleine boodschappen te doen in de supermarkt dan ben je geneigd om je karretje sneller vol te stoppen met artikelen die je niet nodig hebt.
Ga dus boodschappen doen met een mandje voor kleine boodschappen en gebruik alleen een karretje als je grote boodschappen gaat doen.

Tip 2 – Basisartikelen

De basisartikelen zijn de artikelen die bijna ieder huishouden mee naar huis neemt en waar we naar onderweg zijn in de supermarkt, zoals zuivel en brood. Is het je opgevallen dat deze artikelen altijd de verste uithoek van de supermarkt staan? Waarschijnlijk denk je daar nu pas over en dat geeft helemaal niet, dat deden wij namelijk ook. Alle basisartikelen staan achterin de winkel, waardoor je tijdens de route hier naartoe in de supermarkt in verleiding wordt gebracht om meer artikelen te kopen dan je daadwerkelijk nodig hebt.
Nu is er niet een manier om eerder bij het brood en zuivel te komen, maar misschien dat je de verleiding wel eerder in de gaten hebt nu je dit weet.

Tip 3 – Blikvangers

Blikvangers zijn de artikelen die jouw aandacht vragen, maar welke artikelen zijn dat eigenlijk. De artikelen met bijvoorbeeld een mooie pot jam, die wil je bijna kopen voor alleen al de pot waar het in zit. Het kunnen ook de aantrekkelijke verpakking zijn van de koekjes.
Vergis je niet een mooiere pot en de aantrekkelijke verpakking betekend in veel gevallen een duurdere prijs. Het is helemaal niet nodig, want de jam in de andere potten zijn hetzelfde en bevatten vrijwel dezelfde inhoud (of soms nog wel meer). Dit geldt ook voor de koekjes en andere artikelen.

Tip 4 – Ooghoogte

Is het je opgevallen dat de meeste artikelen die je wil pakken op ooghoogte staan en dat je daar niet voor hoeft te zoeken of zelfs hoeft te bukken? Wat leuk en makkelijk, maar als je even naar boven of beneden kijkt dan zie je vanzelf de goedkopere artikelen. De artikelen die op ooghoogte staan zijn de artikelen die de supermarkt wil dat je ziet en dus gaat kopen. Vaak zijn dit de duurdere artikelen en deze artikelen betalen vaak om op ooghoogte in de supermarkt te liggen. Het is hartstikke logisch om deze artikelen als eerste in je mandje te doen, maar ga eerst na of je deze echt wilt hebben of dat een goedkoper merk ook hetzelfde bevat.

Tip 5 – Prijs per eenheid en kleine lettertjes

Kijk gerust rond in de supermarkt en zoek vooral naar de prijs per kilo. De prijs per eenheid is vaak de prijs per kilo. Je kan dit vaak vinden op het prijskaartje in de schrappen en het staat heel klein geschreven. Het kan namelijk zijn dat je denkt dat een grote verpakking veel inhoud heeft maar dat kan nog tegenvallen. In sommige verpakkingen betaal je vaak voor lucht of de lege ruimte die nog in de zak zit. Je hebt dan vaak een halve zak gevuld met inhoud.
Het kan zijn dat gesneden variant goedkoper lijkt maar hoeveel krijg je eigenlijk voor je geld? Heb je dan eigenlijk maar twee stukjes appel of krijg je een hele zak? Is het niet voordeliger om ongesneden appels te kopen? Kijk nog even in het groente vak en je komt erachter wat uiteindelijk voordeliger is. Het is zeker de moeite waard om zelf een appel te schillen en snijden dan deze al gesneden te kopen. Daarnaast zitten er in de plastic verpakking extra toevoegingen om de appel langer mooi te maken.

Tip 6 – Bloemen en vers fruit.

Hoe vaak zie je bij het binnenkomen van de supermarkt dat je gelijk overspoeld wordt door verse bloemen en vers fruit met de lekkerste geuren en de mooiste kleuren. Het is natuurlijk de bedoeling dat je deze gelijk meeneemt, terwijl heb je deze nodig? Ben je wel thuis om de bloemen te waarderen en te zien bloeien? Ga je het verse fruit wel eten? Stond het eigenlijk op je boodschappenlijstje? Dat zijn we na binnenkomst naar alle waarschijnlijkheid alweer snel vergeten. We zeggen niet dat je dit niet moet kopen, maar wees je ervan bewust dat de bloemen en fruit daar geplaatst zijn voor een reden.

Tip 7 – Dressing en sausjes bij de groenten en salades

Is het je weleens opgevallen dat je bij de groent en fruit vaak dressings en sausjes in de buurt staan van deze artikelen? Het is ideaal dat de supermarkt al heeft uitgezocht wat er het beste bij de groente en fruit kan worden geserveerd door de dressing en sausjes die erbij in de buurt staan. De supermarkt heeft dit al voor jou uitgezocht, omdat zij willen dat je deze combinatie gaat kopen. Ze hebben dit met zorg gedaan maar willen dat jij extra gaat betalen voor de artikelen die je niet nodig hebt of de combinatie die jij niet in gedachten had. Het zal je niets verbazen dat de duurdere variant wordt uitgekozen en neergezet door de supermarkt.
Vraag je dan ook af is het wel de dressing of saus die jij wil? Is het de goedkoopste? Wil je eigenlijk wel dressing of saus, want je wilde een hele andere maaltijd maken.

Tip 8 – De kopse kant van de schrappen

Aan het einde van de schrappen, aan de kopse kant, zijn we gewend om de aanbiedingen van de week te vinden. Erg handig natuurlijk van de supermarkt want je hoeft niet verder te zoeken. Sommige supermarkten hebben door dat wij bijna automatisch voor de artikelen gaan aan die aan de kopse kant staan van de schrappen zonder dat we weten of het in de aanbieding is of niet. We zijn al zo gewend dat we het ons niet meer afvragen. Daarnaast is het handig om te kijken of dit wel de voordeligste variant is van wat je wil kopen. Kijk voordat je deze aanbieding pakt of je in het schrappen nog een voordeligere variant kan vinden.

Tip 9 – Vriezers bij de kassa’s

De vriezers staan in de supermarkt altijd in de buurt van de kassa’s. Waarschijnlijk denk je dat het handig is want dan blijven de artikelen het langste bevroren en loop je niet door de supermarkt en is daarna je eten ontdooit. Natuurlijk is dit super handig en wij doen dit zelf ook, maar de voornaamste reden waarom de vriezer bij de kassa’s staan, is om jou over te halen om nog even die makkelijke maaltijd of ongezonde snacks te kopen. Er zijn hooguit maar twee vriezers met groenten en fruit maar er zijn er vele meer met pizza’s, ijsjes, frituurartikelen en noem het maar op.

Tip 10 – Kassakoopjes

We zouden ze na dit lijstje bijna vergeten, maar de kassakoopjes zijn nog steeds in leven. Zelfs als je online je boodschappen gaat bestellen moet je nog even langs de kassakoopjes. Hoe gek is dat eigenlijk? In sommige supermarkten zijn de kassakoopjes vervangen door gezonde varianten zoals nootjes en tomaatjes, maar niet in alle rijen bij de kassa. Los van de gezonde en ongezonde artikelen die bij de kassa in de rekken liggen, het zijn en blijven kassakoopjes. Heb je deze artikelen wel nodig? Staan ze op de boodschappenlijstje? Het antwoord is waarschijnlijk nee, dus laat deze in de rekken liggen en reken netjes je boodschappen af die je nodig hebt.

Hopelijk zijn jullie nu wat beter geïnformeerd over de technieken die de supermarkt toepast. Nu kun je met een geruster hart boodschappen doen en zie je de verleidingen van de supermarkt voor wat ze echt zijn, verleidingen.