Alles wat je wilt weten over Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Je kan er tegenwoordig bijna niet meer omheen als je een hypotheek gaat afsluiten, de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Maar heb je die wel nodig en wat houdt het eigenlijk in? Wij hebben dit voor je uitgezocht en kunnen je hopelijk verder helpen of je in aanmerking komt en waar je aan moet voldoen. We hebben de meeste vragen hieronder staan die gaan over de Nationale Hypotheek Garantie.

Wat is Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Met de Nationale Hypotheek Garantie ben je er zeker van de je een beschermde, verantwoorde en betaalbare hypotheek hebt. Met beschermde hypotheek bedoelen wij dat je maar beperkte financiële risico’s hebt van een koophuis. Met verantwoorde en betaalbare hypotheek bedoelen wij dat je voldoet aan de normen die het Nibus (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) voor verantwoord lenen.

Waarvoor dient de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

De Nationale Hypotheek Garantie helpt als je door bepaalde omstandigheden je hypotheeklasten niet meer kan betalen. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding of dat je werkloos raakt. Als je dan een hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie dan helpen zij jou om de hypotheeklasten weer betaalbaar te maken. Hat kan zijn dat zij mogelijkheden hebben waar jij in zulke situaties niet aan had gedacht, waardoor je de hypotheeklasten wel kan betalen. Bij een mogelijke verkoop van het huis kunnen zij in sommige gevallen zelfs jouw restschuld kwijtschelden.
De Nationale Hypotheek Garantie staat als het ware voor jou garant.

Wat zijn de kosten van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Wat is het percentage? Wat is de premie?

Er zijn kosten verbonden voor Nationale Hypotheek Garantie. De kosten zijn gelukkig eenmalig en moeten betaald worden bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.
Je betaald voor Nationale Hypotheek Garantie een borgtochtprovisie van 0,9% over de totale lening. Wat betekend dat precies voor jou? Stel je koopt een huis voor €250.000,- en je wilt een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten. Dat betekend dat je over dat bedrag 0,9% moet betalen om aanspraak te maken op Nationale Hypotheek Garantie, mocht dat in de toekomst nodig zijn. In dit voorbeeld betekend dat je voor dit huis €2.250,- (eenmalig) moet betalen voor Nationale Hypotheek Garantie.
Nu valt dat bedrag wel mee vergeleken met het aankoopbedrag van het huis, maar dit is een van de bedragen die je moet betalen bij het aankopen van het huis. Er komen dus nog meer kosten bij. Maar voor nu kost alleen de Nationale Hypotheek Garantie €2.250,- (o.b.v. van een huis met de aankoopsom van €250.000,-).
Lees hier meer over de kosten die je van je eigen geld moet betalen bij het kopen van een huis.
Lees hier meer over wat je moet hebben als je een huis wilt kopen.

Zijn de kosten van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aftrekbaar?

De kosten die je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie betaalt zijn aftrekbaar bij de belastingdienst.

De voordelen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De voordelen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie:

 • Je betaald een lagere rente. Het is een soort korting wat je krijgt als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie neemt, aangezien de hypotheekverstrekker altijd zijn geld terugkrijgt.
 • De kosten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is dat de kosten die je ervoor betaald fiscaal aftrekbaar zijn bij de belastingdienst.
 • De kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie zijn eenmalig. Deze hoef je niet mee te nemen in je maandelijkse hypotheeklasten.

De nadelen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De nadelen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie:

 • De kosten voor de Nationale Hypotheek Garantie zijn relatief hoog om te betalen.
 • Je moet de kosten van de Nationale Hypotheek Garantie direct betalen.
 • Je kan de kosten van de Nationale Hypotheek Garantie niet mee financieren in de hypotheek (ofwel je maandelijkse hypotheeklasten).
 • Je sluit Nationale Hypotheek Garantie af, maar het kan zijn dat je het nooit zult gebruiken.

Hoe vraag je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) aan?

Een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie kan vrij gemakkelijk. Als je ervoor in aanmerking komt, wat je makkelijk kan uitzoeken als je een huis koopt onder het maximale bedrag, dan kun je deze laten afsluiten. De hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie kan via de hypotheekverstrekker (de bank) of via een hypotheekadviseur, waar je de hypotheek gaat afsluiten.
Als je namelijk een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gaat afsluiten dan wordt het namelijk een onderdeel van je hypotheekcontract. Het wordt dan contractueel vastgelegd, aangezien je hier een bedrag voor moet betalen en de hypotheekverstrekker de garantie krijgt dat de volledige hypotheek wordt terugbetaald.

Wanneer krijg je Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Wanneer heb je recht op Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Verkrijgen?

Nationale Hypotheek Garantie krijg je als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie. Het klinkt misschien een beetje krom, maar je kan ook een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie afsluiten.

Er zijn tegenwoordig twee zonder hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie, namelijk met of zonder energiebesparende voorzieningen.
Als je een huis koopt onder het maximale bedrag van €290.000,- (de norm in 2019), dan kun je een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (zonder energiebesparende voorzieningen). Dit betekend dat je 100% van het aankoopbedrag financiert.
Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan je ervoor kiezen om een verbouwing met energiebesparende voorzieningen meer te financieren (te lenen). Als je dat doet mag je meer dan 100% van het aankoopbedrag van je huis mee financieren in je hypotheek. Je mag dan tot €307.400,- (de norm van 2019) een hypotheek afsluiten. Het betekend ook dat je moet aantonen dat je van dat extra bedrag (voor de energiebesparende voorzieningen) 100% moet kunnen aantonen dat je dat ook daadwerkelijk hieraan hebt besteed. Je mag het bedrag dan niet gebruiken voor een vakantie, maar 100% voor je huis.

Er zijn verder geen moeilijke voorwaarden waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.
Er zijn echter wel andere voorwaarden waar je aan moet voldoen als je:

 • BKR registratie hebt;
 • Als senior word gezien (iemand die al pensioen ontvangt of binnen 10 jaar met pensioen gaat);
 • Ondernemer/zzp-er bent.

Hoeveel kan je (maximaal) lenen met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Als je een huis wilt kopen, dan kan je ervoor kiezen om een hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie. Niet bij alle huizen kun je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten omdat er jaarlijks een nieuw maximaal bedrag wordt gesteld. Heb je een huis gekocht boven het bedrag dat gesteld wordt, dan mag je geen gebruik maken van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.
Het aankoopbedrag dat het huis wat je koopt, dient in 2019 maximaal €290.000,- te zijn.
Mocht je een huis willen kopen en deze ook gelijk willen verbouwen dan is het maximale bedrag nog steeds €290.000,-. Dan is het bedrag van het huis en de verbouwingskosten samen €290.000,-.

Het kan zijn dat het maximale bedrag in jouw geval hoger mag. Dat mag alleen als je een huis koopt en van plan bent om energiebesparende maatregelen toe te passen in het huis. Je koopt dan je huis en gaat gelijk aan de slag met energiebesparende maatregelen en deze maatregelen wil je mee financieren in je hypotheek. In dat geval is het maximale bedrag voor een hypotheek Nationale Hypotheek Garantie €307.400,-.
De voorwaarde is wel heel duidelijk dat de lening die extra op de hypotheek zit volledige besteed moet worden aan de energiebesparende maatregelen die je in het huis wilt laten doen.

Wanneer moet je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betalen?

Als je een hypotheek afsluit met Nationale Hypotheek Garantie dan moet je dit direct betalen. Er wordt eerst een contract afsluiten met daarin alle voorwaarden van de hypotheek die je gaat afsluiten met de betreffende hypotheekverstrekker. Daarin staat aangegeven hoeveel je direct dient te betalen. Daarvoor is eigen geld om een huis te kopen steeds vaker noodzakelijk.
Als het contract voor de hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie is afgesloten dan ontvang je een overzicht met de kosten die je vooraf moet betalen. Hier zitten de kosten van de Nationale Hypotheek Garantie bij.

Kan je als senior een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Het kan lastig zijn een überhaupt hypotheek af te sluiten als je boven een bepaalde leeftijd bent. De hypotheekverstrekker doet dan moeilijk, alleen om het feit van je leeftijd. Raar toch? Want zelfs als je hypotheeklasten per maand lager zouden zijn dan je nu zou betalen aan hypotheek of huur dan nog is het lastig om een hypotheek af te sluiten, ook met Nationale Hypotheek Garantie.

Laten we eerst definiëren wat een senior is, want misschien ben je dat niet, in de ogen van de Nationale Hypotheek Garantie. Een senior is iemand die al pensioen ontvangt of deze binnen 10 jaar zal ontvangen. De pensioenleeftijd word elke keer weer anders maar Nationale Hypotheek Garantie houdt altijd de actuele pensioenleeftijd aan.
Het is dus mogelijk om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten als je binnen 10 jaar of korter met pensioen zou gaan. Echter zijn de voorwaarden waar je aan zou moeten voldoen wel strenger, omdat ze niet willen dat ze uiteindelijk voor jou moeten betalen terwijl de kans dan klein wordt dat je het geld terug kan betalen.

Waar moet je aan voldoen om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten als senior? Wat zijn de voorwaarden om als senior een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten?

Zoals wij boven al hadden aangegeven is het lastig om op later leeftijd een hypotheek af te sluiten.
De voorwaarden waar je voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie ook nog aan moet voldoen zijn in twee soorten uitgesplitst namelijk:

 • Aankoop bij naderend pensioen (binnen 10 jaar voordat je met pensioen gaat).
  • Een toetsing om te kijken of je de daadwerkelijke maandelijkse lasten kan dragen.
   Er word dan gekeken of de (nieuwe) hypotheeklasten kunnen worden gedragen.
  • Voor de maandelijkse hypotheeklasten worden de pensioeninkomsten gebruikt om te onderzoeken of de maandelijkse hypotheeklasten kunnen worden gedragen.
  • Als je, als senior, al een eigen woning hebt in eigendom (geheel hebt afgelost) en naar een ander huis wil verhuizen dat je als hoofdverblijf zal gebruiken.
 • Aankoop bij pensioen (als je nu al pensioen ontvangt).
  • Als je, als senior, al een eigen woning hebt in eigendom (geheel hebt afgelost) en naar een ander huis wil verhuizen dat je als hoofdverblijf zal gebruiken.
  • De werkelijke maandelijkse hypotheeklasten lager zijn dan de huidige maandelijkse lasten.
  • Een toetsing om te kijken of je de daadwerkelijke maandelijkse lasten kan dragen.
   Er word dan gekeken of de (nieuwe) hypotheeklasten kunnen worden gedragen.
  • De hypotheekrente voor een langere periode vastzetten.
   Dit betekend dat de rente voor de hypotheek minimaal 20 jaar moet worden vastgelegd.
  • Er mag in sommige gevallen een kortere rente worden vastgelegd, maar daar zitten ook voor waarden aan vast. De onderstaande voorwaarden gelden voor het vastleggen van een rente voor minimaal 10 jaar:
   • De hypotheek na 10 jaar minder is dan 50% van de waarde van de woning.
   • Als je met een partner een huis koop, dat de jongste partner aan het einde van de 10 jaar minimaal 85 jaar.
   • Er mag een korte rente worden vastgelegd, als je niet voldoet aan de bovenstaande voorwaarden, als je binnen 20 jaar de hypotheek kan aflossen.

Kan je een huis kopen zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Het korte antwoord of je een huis kan kopen zonder Nationale Hypotheek Garantie is Ja. Ja, je kan een huis kopen en een hypotheek afsluiten zonder Nationale Hypotheek Garantie. Je hebt het eigenlijk niet nodig, zolang alles goed gaat.
De Nationale Hypotheek Garantie is er als opvang, als borg, als vangnet om je te helpen als je de hypotheeklasten door bepaalde omstandigheden niet meer kan betalen.

Je kan een hypotheek afsluiten zonder Nationale Hypotheek Garantie. De maximale grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie bedraagt €290.000,- in 2019. Dit betekend dat als je een huis boven dat bedrag koopt, je niet in aanmerking komt voor Nationale Hypotheek Garantie.

Als je echter onder dat bedrag koopt dan hoef je geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Het is altijd een vrije keuze om dit wel of niet te doen. Het kan je de rust geven dat je een vangnet hebt als je de lasten niet kan betalen. Maar je bespaart ook geld als je geen Nationale Hypotheek Garantie neemt en er nooit gebruik van zal maken. Het is wel een risico als je geen Nationale Hypotheek Garantie, enkel en alleen als je de hypotheeklasten niet meer kan betalen. Dat betekend dat je zelf met de hypotheekverstrekker om tafel moet gaan over hoe je de hypotheeklasten wel gaat betalen en welke mogelijkheden er zijn.

Tot wanneer loopt de Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Kan je deze nog afsluiten?

Of en tot wanneer de Nationale Hypotheek Garantie loopt, weet niemand. De politiek is altijd bezig met de huizenmarkt en de kosten die het met zich meebrengen. Het kan zijn dat er volgend jaar geen Nationale Hypotheek Garantie meer is, maar dat kan met alles.
Je kan tot nu toe altijd een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten, als je aan de voorwaarden voldoet.

Het enige wat altijd elk jaar standaard veranderd is het maximale bedrag van de koopsom waar je aan moet voldoen om in aanmerking te komen voor Nationale Hypotheek Garantie. Het kan zijn dat het maximale bedrag van de koopsom volgend jaar zakt en dat je maar voor €250.000,- een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan afsluiten. Het kan echter ook dat ze het verhogen en dat je volgend jaar voor een maximale koopsom van €350.000,- een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan afsluiten.

Tot nu toe is er geen reden om te denken dat de Nationale Hypotheek Garantie zal worden afgeschaft. Er maken te veel mensen gebruik van en er zijn te veel mensen die hiervoor betalen en het uiteindelijk niet nodig hebben. Het levert de staat namelijk ook veel geld op, zeker als je er nooit gebruik van zult maken.

Kan je, als ondernemer/zzp-er, een hypotheek afsluiten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Het is sinds 1 januari 2019 door de overheid makkelijker gemaakt om als ondernemer/zzp-er aan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te komen. Het was voorheen een gedoe met drie kalenderjaren die je moest opgeven en behoorlijk wat papierwerk eromheen. Nu kan je als ondernemer/zzp-er net als de rest van Nederland in aanmerking komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Waar moet je aan voldoen om een hypotheek af te sluiten als ondernemer/zzp-er?

Nu dat het makkelijker is geworden om een hypotheek te krijgen als ondernemer/zzp-er betekend het natuurlijk niet dat je er zo makkelijk van af komt. Je hebt dan geen dozen papierwerk meer nodig om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. Je moet er nog wel wat voor doen.

Sinds 1 januari 2019 heb je een Inkomensverklaring Ondernemer nodig om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten. De verklaring is als het ware een toets, waarin er word gekeken of je de hypotheeklasten kan dragen. Je weet natuurlijk als ondernemer/zzp-er nooit wat je volgende klus word en wat je inkomsten van die maand zullen zijn.

Let er wel op dat niet alle hypotheekverstrekkers werken met een Inkomensverklaring Ondernemer, zoals de ING en de Rabobank. Je kan daar natuurlijk wel terecht voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, maar het kan zijn dat je daar moeilijker een hypotheek kan afsluiten.
Andere hypotheekverstrekker doen het wel op deze manier. Dat is super fijn, aangezien deze verklaring niet voor niets in het leven is geroepen. Je kan namelijk hiervoor terecht bij de ABN Amro, Florius, SNS Bank en ASN. Misschien dat er tegenwoordig meer hypotheekverstrekkers zijn maar dit is welke wij weten die hier aan mee werken.

Heb je Nationale Hypotheek Garantie (NHG) nodig? Waarom?

De vraag of je Nationale Hypotheek Garantie nodig hebt is persoonlijk. Het kan voor iedereen verschillen of je Nationale Hypotheek Garantie wel of niet nodig hebt. Uiteindelijk weet je pas als je Nationale Hypotheek Garantie nodig hebt als je geen hypotheeklasten meer kunt dragen. Dat betekend dat als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie hebt afgesloten, je dit pas nog hebt als je door bepaalde omstandigheden geen hypotheek meer kan betalen. Hierdoor moet je een betalingsregeling met de hypotheekverstrekker hebben of in sommige gevallen moet zelfs je huis worden verkocht. Dit is echter pas van toepassing als je jouw hypotheek maandelijks niet meer kan betalen.
Heb je Nationale Hypotheek Garantie nodig? Voor het kopen van een huis, Nee. Heb je Nationale Hypotheek Garantie nodig als je de kosten voor je hypotheek niet meer kan opbrengen, waarschijnlijk wel Ja. De Nationale Hypotheek Garantie helpt namelijk in deze situaties en neemt de taak van de hypotheekverstrekker over. Je hebt dan niet meer te maken met de hypotheekverstrekker maar met Nationale Hypotheek Garantie.

Waarom is Nationale Hypotheek Garantie (NHG) belangrijk om te hebben?

Nationale Hypotheek Garantie is belangrijk om te hebben bij de aankoop van je huis. Het is niet het belangrijkste om te hebben, maar wel een van de belangrijkere onderdelen bij het kopen van een huis. Bij het kopen van een huis denk je vaak niet na over de gevolgen, als het even wat slechter gaat in je relatie of dat je werkloos raakt. Deze situaties maken wel dat je misschien uiteindelijk maandelijks de hypotheek niet meer kan betalen, want je hebt geen werk of je kan het huis niet alleen betalen.
Wij vinden dat het belangrijk is om Nationale Hypotheek Garantie te hebben, omdat je dan de rust en garantie hebt dat als het gebeurd en je kan de maandelijkse hypotheeklasten niet meer betalen dat je altijd iets hebt om op terug te vallen.

Heb je eigen geld nodig om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten? Wat zijn de kosten van Nationale Hypotheek Garantie?

Tegenwoordig heb je steeds meer eigen geld nodig om een huis te kunnen afsluiten, aangezien je niet meer dan 100% van de aankoopsom mag financieren (lenen). In het kort betekend dat voor jou, dat als je een huis koopt dat €250.000,- kost, dat je de extra bijkomende kosten zelf moet betalen en niet word meegenomen in je hypotheek (ofwel je maandelijkse hypotheeklasten).

Dat betekend ook dat de kosten voor Nationale Hypotheek Garantie voor eigen rekening zijn. Nu gaan we even verder met dit voorbeeld en sluiten een hypotheek als met Nationale Hypotheek Garantie, dat betekend dat je voor dit huis €2.250,- (eenmalig) moet betalen voor Nationale Hypotheek Garantie.
Nu valt dat bedrag wel mee vergeleken met het aankoopbedrag van het huis, maar dit is een van de bedragen die je moet betalen bij het aankopen van het huis. Er komen dus nog meer kosten bij. Maar voor nu kost alleen de Nationale Hypotheek Garantie €2.250,- (o.b.v. van een huis met de aankoopsom van €250.000,-).

Ja, hebt het dus eigen geld nodig voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. De kosten moet je namelijk zelf (eenmalig) kunnen betalen en kunnen niet meegenomen worden in je hypotheek (en dus ook niet in je maandelijkse hypotheeklasten).

Wanneer krijg je geen Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Wanneer zou je geen recht hebben op Nationale Hypotheek Garantie, dat antwoord heeft te maken met de voorwaarden van de Nationale Hypotheek Garantie.
Je kan geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten als je een huis koop waarvan het aankoopbedrag hoger is dan €290.000,- (de norm van 2019). Dat betekend dat, letterlijk, elke euro die boven dit bedrag zit dat je geen recht hebt op een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluit met energiebesparende voorzieningen dan kan je een huis kopen tot het aankoopbedrag van €307.400,- (de norm van 2019) maar dat betekend dat er al een bedrag in dit bedrag zit om de energiebesparende voorzieningen te betalen (anders moet je dat weer zelf betalen). Daarnaast moet je aantonen dat je extra hypotheeklasten voor de energiebesparende voorzieningen 100% aan deze voorzieningen hebt gespendeerd.

Je krijgt geen Nationale Hypotheek Garantie als je:

 • Boven het bedrag zit van €290.000,- of €307.400,- (met energiebesparende voorzieningen).
 • Als er uit de BKR toets komt dat er:
  • Een actieve:
   • Coderong 1 t/m 5
   • Lopende schuldregelingen
   • A-registratie
  • Als er door de werkgever een loonbeslag en/of looncessie heeft plaatsgevonden.

Wat zijn de energiebesparende voorzieningen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan je ervoor kiezen om een verbouwing met energiebesparende voorzieningen meer te financieren (te lenen). Als je dat doet mag je meer dan 100% van het aankoopbedrag van je huis mee financieren in je hypotheek. Je mag dan tot €307.400,- (de norm van 2019) een hypotheek afsluiten. Het betekend ook dat je moet aantonen dat je van dat extra bedrag (voor de energiebesparende voorzieningen) 100% moet kunnen aantonen dat je dat ook daadwerkelijk hieraan hebt besteed. Je mag het bedrag dan niet gebruiken voor een vakantie, maar 100% voor je huis.

De energiebesparende voorzieningen die in deze hypotheek mee mogen worden gefinancierd zijn:

 • Zon-energie, bijvoorbeeld voor zonnepanelen op het dak.
 • Gevel-, dak-, leiding- en/of vloerisolatie.
 • Zonneboiler.
 • HR ketel.
 • Warmtepomp.
 • Warmteterugwinning.
 • HR++ ( of hoger) glas.
 • Energiezuinige kozijnen en/of deuren.
 • Energiezuinige ventilatie/hoog rendement ventilatie.

Het mag ook een combinatie zijn van de bovenstaande, maar deze onderdelen mogen worden mee gefinancierd.

Als er een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie met energiebesparende voorzieningen wordt afgesloten, dient er in het taxatierapport de mogelijke energiebesparende voorzieningen opgenomen te worden. Let er wel op dat er na de verbouwing een nieuwe taxatie dient te worden gedaan om de voorzieningen te toetsen.

Heb je een taxatierapport nog voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie?

Om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten, moet je een taxatie van het huis laten doen.

 • Uit het taxatierapport blijkt de marktwaarde van het huis, in de huidige staat.
 • Het taxatierapport mag niet ouder zijn dan 6 maanden, als je het contract voor het huis tekent.
 • De taxatie moet gedaan worden door iemand die niet betrokken is bij de koop, verkoop, bemiddeling of financiering van het huis. Anders kan het zijn dat er afwijkingen zijn en dat is verboden.
 • Het taxatierapport moet een onderdeel zijn van het hypotheekcontract en opgenomen worden in het dossier.
 • Er wordt geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gegeven als er in het taxatierapport staat dat er sloop- en/of handhavenafwegingen zijn.
 • Als er een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie met energiebesparende voorzieningen wordt afgesloten, dient er in het taxatierapport de mogelijke energiebesparende voorzieningen opgenomen te worden. Er dient na de verbouwing een nieuwe taxatie te worden gedaan om de voorzieningen te toetsen.

Kan je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten met een BKR registratie?

Het kan lastig zijn om leningen, en zeker in dit geval van een hypotheek, af te sluiten met een BKR registratie. Je kan een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten als je een BKR registratie hebt, maar er zijn enkele vermelding waar je rekening mee moet houden. Het kan zijn dat je misschien niet in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Laten we kijken naar de voorwaarden die samenhangen met een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie:

 • De hypotheekverstrekker moet een BKR registratie rapport op te vragen bij Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR).
 • Als er ooit een 2-codering is geweest maar deze is niet meer actief, dan mag deze niet meegenomen worden in de hypotheekaanvraag.
 • Als er in het BKR rapport:
  • Een herstelcode staat vermeld (H).
  • De leningen zijn afgelost.
  • De achterstallige leningen/betalingen zijn ingelopen.
  • HY 2-, HY 3-, HY A-, HY A1-, HY A2- of HY A3-registratie met een praktische laatste aflosdatum.
 • Er wordt gekeken hoe hoog het risico is dat de maandelijkse hypotheeklasten kunnen worden betaald.
 • Er worden geen hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie gegeven als er momenteel een actieve codering is van codering 1 t/m 5.

Voor wie de Nationale Hypotheek Garantie?

De Nationale Hypotheek Garantie is er voor iedereen. Er worden natuurlijk wel voorwaarden gesteld aan het verkrijgen van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, maar in principe kan iedereen gebruik maken van de Nationale Hypotheek Garantie.

Nu de vraag voor wie de Nationale Hypotheek Garantie is. De Nationale Hypotheek Garantie is er voor iedereen die een hypotheek wil afsluiten maar een vangnet wil hebben, voor als je mogelijk de maandelijkse hypotheeklasten niet meer kan betalen. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat je door bepaalde omstandigheden je maandelijkse hypotheeklasten niet meer kan betalen. In dit soort gevallen is het handig om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie te hebben. Zij helpen je namelijk verder en nemen de rol van de hypotheekverstrekker over. De betalingen over de hypotheeklasten die je niet meer kan betalen worden met hun besproken en hun helpen je om uiteindelijke weer er bovenop te komen. Het kan wel zijn dat je daardoor je huis moet verkopen.

De Nationale Hypotheek Garantie is er voor iedereen die wat meer zekerheid wil hebben, voor het geval het nodig is. Maar los daarvan hoef je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie natuurlijk niet af te sluiten.

Is het verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten bij een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Het was verplicht om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten als je een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie wilde hebben. Sinds 2018 is dit niet meer verplicht.
De hypotheekverstrekker moet jou wel altijd informeren over de mogelijkheden om deze af te sluiten en waarom dit wellicht wel/niet handig voor je zou zijn. Het is ieder geval niet meer verplicht om dit af te sluiten.

Het is natuurlijk nooit een leuk onderwerp om over te praten, maar wel eentje die noodzakelijk is, tenminste dat vinden wij. Het is natuurlijk niet even gezellig op de bank zitten om hierover te praten, maar wel goed om te doen. Het kan namelijk zijn dat een van de twee vroegtijdig overlijd. Bedenk je dan goed of jij of je partner de maandelijkse hypotheeklasten zelf kan dragen of kan jij of je partner dit niet opbrengen? Dan is het goed als je een overlijdensrisicoverzekering hebt. Je betaald dan maandelijks een klein bedrag (want hoe groot de kans is dat je vroegtijdig overlijd, word dan berekend) en mocht het ooit gebeuren dan wordt er een deel of de gehele hypotheek afbetaald.

Kan je jouw hypotheek oversluiten naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Het kan zijn dat je een hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie hebt afgesloten. Misschien kon je destijds niet aan de voorwaarden voldoen of lag de grens van het aankoopbedrag vele malen lager dan dat deze nu is. Sinds 2018 kan je overstappen of een bestaande hypotheek laten omzetten naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Er zijn natuurlijk wel weer voorwaarden aan verbonden, maar wanneer is dat niet het geval.
De voorwaarde om je bestaande hypotheek om te zetten zijn:

 • Je voldoet aan de huidige norm van het maximale aankoopbedrag €290.000,- (de norm in 2019).
 • De marktwaarde van het huis moet hoger zijn dan de lopende hypotheek. Als het huis ‘onder water’ staat dan kan je de bestaande hypotheek niet oversluiten naar een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.
 • De hypotheek moet annuïtair of lineair worden afgelost binnen 30 jaar. Er mag een aflossingsvrij deel zijn van de hypotheek.

Heb je met een aflossingsvrije hypotheek recht op Nationale Hypotheek Garantie (NHG)?

Een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan alleen worden afgesloten als de hypotheek annuïtair of lineair word afgelost en binnen 30 jaar de gehele hypotheek is afgelost.
Nu zijn tegenwoordig de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek beiden met de voorwaarden dat de gehele hypotheek binnen 30 jaar afgelost dient te worden, dus daar hoef je geen zorgen over te maken.

Het is niet mogelijk om een aflossingsvrije hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie. Let er dus op dat je ook geen recht hebt op hypotheekrenteaftrek als je voor een aflossingsvrije hypotheek kiest.