Je gaat een huis bezichtigen voordat je uiteindelijk besluit om het huis te gaan huren of kopen. Dat is normaal, maar waar moet je op letten als je een huis gaat bezichtigen. Het moet wel je smaak zijn en in een leuke buurt en het liefst met een ruime keuken of badkamer. Er zijn echter enkele punten waar je goed op moet letten als je een huis gaat bezichtigen. Het kan namelijk zijn dat er geen goed onderhoud is gepleegd en dat jij straks dat moet betalen, dat is niet de bedoeling. Hieronder delen wij enkele tips om goed in de gaten te houden als je een huis gaat bezichtigen en je op moet maken of een bouwkundige keuring in jouw geval handig zou zijn.
Bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring kun je laten uitvoeren als je twijfels hebt bij een huis en je zeker wilt weten wat de gebreken zijn en verbetering voor het huis. Dit brengt echter wel kosten met zich mee. Deze kosten zijn in sommige gevallen wel te doen. Het kan namelijk zo zijn dat je een huis hebt gekocht zonder bouwkundige keuring en er achter komt dat de kozijn verrot zijn en je dit direct moet laten maken. Als je een bouwkundige keuring had gedaan kun je deze kosten voor een nieuw kozijn verhalen op de vorige bewoners. Dit is een van de voordelen van een bouwkundige keuring.
Wij gaan hieronder verder met de tips om in de gaten te houden als je een huis gaat bezichtigen en je op moet maken of een bouwkundige keuring in jouw geval handig zou zijn.
Door een bouwkundige keuring kan je ook afzien van de koop van een woning. Als er namelijk een bouwkundige keuring heeft plaatsgevonden, dan kun je op grond van de keuring de koop niet meer laten plaatsvinden. Dat is erg handig, want zou je het huis wel willen kopen, zeker nu je weet dat je minimaal €30.000,- in het huis moet stoppen om het goed leefbaar te maken.
Zorg er dan ook altijd voor dat de bouwkundige keuring wordt opgenomen in het koopcontract als een van de ontbindende voorwaarden. Hierdoor krijg je achteraf geen spijt van de koop van je nieuwe woning.
Buiten en binnen
De buitenkant en de binnenkant van het huis zijn twee verschillende onderdelen om op te laten tijdens een bezichtiging. Er word vooral veel focus gelegd op de binnenkant van het huis, want je woont tenslotte in het huis en niet erbuiten.
Buiten
De buitenkant van het huis is het goed om van boven naar beneden door te lopen. Let op de volgende onderdelen:
- Het dak. Is het dak nog in goede staat? Staat alle dakpannen er nog op? Zie je gaten of lekkages in het dak? Zie je schuren of stukken die misschien gerepareerd zijn?
Dit zijn allemaal vragen die je helpen om te kijken hoe de huidige staat van het dak en de materialen op het dak zijn. Je komt er daardoor ook achter dat de huidige eigenaren nooit iets aan het dak hebben gedaan en dat jij straks daarvan de dupe bent. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
- De dakgoten. Zijn de dakgoten nog in goede staat? Zie je schuren of reparaties in de dakgoten? Zijn de dakgoten verstopt of beschadigd? Is de dakgoot alleen een onderdeel van jouw woning of deel je deze met de buren? Bekijk goed naar deze vragen en ga na of je de kosten hiervoor alleen moet opbrengen of misschien deelt met de buren. Als er eventueel vuil of viezigheid zorgt voor een verstopping of dit alleen verwijderd moet worden of dat het gaat om een groter probleem. Zorg ervoor dat je deze stappen voor bent en vraag of dit geregeld kan worden voordat je in het huis gaat.
- De kozijnen. Wat voor kozijnen zitten er in het huis? Zijn de kozijnen aan vervanging toe? Zie je houtrot in de kozijnen? Als je ziet dat de kozijnen al jaren geleden vervangen hadden moeten worden, dan weet je zeker dat jij straks de kosten hebt voor nieuwe kozijnen. Sommige stukken van de kozijnen kan je niet goed zien of je weet niet wat de staat is. Voel goed aan een houtenkozijn, als je zachte plekken voelt dan is er zeker iets mis.
- Het metselwerk en voegwerk. Zie je scheuren in de muur? Zie je dat er stukjes steen zijn afgebrokkeld? Zie je reparatiewerk in het metselwerk? Dit kan zijn door verzakkingen in de wijk of buurt, misschien heb je wel te maken met de aardbevingen in Groningen. Maar zonder te dollen, het is niet goed als je scheuren in de muur of dat er stukjes steen zijn afgebrokkeld. Dit geeft aan dat er geen goed onderhoud is gepleegd door de huidige eigenaren. Vraag in dit soort gevallen altijd naar een bouwkundige keuring. Of zie af om het huis te huren of kopen.
Tuin
De tuin is een goed onderdeel om vragen over te stellen, dit gaat om de voortuin als de achtertuin. Het maakt niet uit hoe klein of groot de tuin is, er zijn een aantal dingen om op te letten:
- Bomen. Staan er bomen of andere planten in de omgeving? Blokkeren deze de zon? Staat het merendeel van de tijd de schaduw in jouw tuin omdat er een mega boom bij de buren staat?
Zorg er dan voor dat het vooraf duidelijk is of de bomen en/of planten verwijderd kunnen worden. Je vergroot namelijk je woonplezier als je dat vooraf al hebt besproken en op papier laat zetten.
- Bladeren. Hebben de buren een mooie Japanse boom, die zo mooi in bloei staan tijdens de lente/zomer? Reken er dan maar op dat jij de gehele zomer je tuin aan het aanvegen bent om al die bladeren weg te halen. Heb je daar zin in? Het kost dan wel veel tijd maar misschien ga je er zo aan irriteren dat je uiteindelijk ruzie krijgt met de buren door de bladeren van zijn boom.
- Hekken. Staat er hekken of andere materialen waardoor jouw tuin word gescheiden van de tuin van de buren? Zo ja, controleer of deze juist staan en recht. Ga bijvoorbeeld op de eerste etage kijken naar de voor- en achtertuin en kijk of de hekken/schuttingen netjes recht lopen. Of hebben de buren toch meer tuin omdat deze niet loopt zoals het hoort.
Staat er geen hekken of andere materialen, dan heb je een flinke kostenpost die eraan gaat komen. Hoe leuk je ook met de buren omgaat, het blijven buren. Het is handig en zeker verstandig om dit vanaf het begin duidelijk te hebben waar de grens van jouw tuin is.
Balkon
Voor het balkon gaat het voornamelijk om je uitzicht.
Kan je überhaupt wel naar buiten kijken of staat er een mega boom voor de deur? Vind je dat juist een plus punt dan zeker laten staan. Het kan ook zijn dat je wel het mooiste uitzicht hebt over heel Rotterdam, maar dat deze mega boom dat uitzicht blokkeert. Stel hier dan je vragen over, anders kan het zijn dat je de boom niet mag laten verwijderen en dan zit je met de gebakken peren.
Bekijk het metselwerk van het balkon goed. Het is een balkon en je wilt er zeker van zijn dat als je een leuk tijdschrift aan het lezen bent, dan je niet van alles hoort kraken. Het is goed om echter heel duidelijk om je heen te kijken op een balkon. Haal eventuele plantenpotten of dergelijke spullen even weg om te kijken of er niet achterstallig onderhoud onder zit. Een planten pot staat veel beter dan een schuur of gat.
Binnen
Het kan natuurlijk zo zijn dat de inrichting niet jouw smaak en stijl is maar laat je daar niet door ontmoedigen. De leukste huizen zijn meestal diegene die je helemaal jouw stijl zou kunnen maken.
Let wel op andere onderdelen, zoals:
- Wandafwerking. Het is misschien raar om daarover te beginnen. Je kan namelijk binnen een dag overal een verfje op de muren doen, maar is dat het enige? Zijn de muren glad of zijn ze gestuct met een patroon? Het kan zijn dat de muren gestuct zijn met een patroon maar dat dit echter niet iets is wat jij graag wilt. Om van gestucte muren met patroon of reliëf naar strakke gladde muren te gaan, dat gaat een hoop geld kosten.
- Wandonderhoud. Bekijk in het huis goed naar de onderhoud van de muren. Kijk goed in de hoeken van de kamers en in de buurt van de raam- en deurkozijnen. Op deze plekken zie je namelijk de meeste plekken die onderhouden moeten worden.
- Plafonds. Zitten er vlekken op het plafond? Zitten er kleine scheurtjes in het plafond? Ruikt het muf in huis? Zijn de plafond net gewit? Dit zijn allemaal signalen dat er vochtproblemen in het huis zijn. Stel hier vragen over, en bij twijfel zeker een bouwkundig advies laten doen.
- Inrichting. Het is misschien niet jouw smaak, zoals we al eerder zeiden. Maar valt je iets op? Staat de bank of tafel op een wel hele rare plek? Bekijk dit goed, het kan namelijk zijn dat de huidige eigenaren dat met opzet hebben gedaan om iets anders te verbergen of camoufleren.
- Meterkast. Hoeveel groepen heeft de meterkast? In welk jaar is het geplaatst? Zijn er ooit problemen geweest met de meterkast? Of hebben ze de meterkast volgestopt met anders spullen, zodat je er eigenlijk niet eens bij kan als dat nodig blijkt te zijn. Wat is de staat van de bedradingen en van de schakelaars? Het kan namelijk goed zijn dat deze vervangen moeten worden.
- Kranen/water. Het is in het begin wat raar om te doen, maar doe overal waar je een kraan ziet de kraan even open. Het kan namelijk goed zijn dat de kraan afgesloten is. Werkt de kraan optimaal en is de waterdruk nog goed? Dat zijn belangrijke onderdelen om te controleren. In veel oude huizen hebben ze nog een fonteintje op de slaapkamers, controleer of deze nog werken.
Appartement
We hebben even een apart kopje gemaakt voor een appartement, aangezien hier nog een aantal andere onderdelen bij komen kijken. Een appartement zit namelijk in een complex, waardoor je ook gebruik maakt van andere onderdelen van het complex.
Vraag wat de gemeenschappelijke onderdelen van het complex zijn. Het kan zijn dat dit alleen de lift, trap en gang is, maar andere complexen hebben ook een aparte ontmoetingskamer en andere dergelijke gezamenlijke onderdelen. Het is goed om deze gemeenschappelijke onderdelen van te voren te bekijken. De staat van deze onderdelen zegt ook veel van de acties die de VvE heeft gedaan of wellicht nog (moet) gaan ondernemen. Hier kunnen dus ook extra kosten aan zitten. Vraag dit gerust na.
Overige onderdelen
Andere onderdelen om rekening mee te houden als je van plan bent om een huis te bezichtigen of zelfs al om te kopen/huren, hebben we hier even op een rijtje gezet:
- Vereniging van Eigenaren (ofwel VvE). Word er gebruik gemaakt van een VvE? Dan zijn daar altijd maandelijkse of kwartaalkosten aan verbonden. Vraag naar de kosten van de VvE, deze zijn bij sommige aan de hoge kant (maar daar krijg je soms ook veel voor terug).
Vraag dan gelijk aan de VvE of er in het komende jaar nog kosten aan zitten te komen. Als ze namelijk een nieuwe lift of nieuwe kozijnen voor het gehele appartementencomplex gaan aanschaffen, dan kan het zijn dat ze extra kosten vragen om dit te kunnen betalen.
- Energieverbruik. Vaak wordt dit onderdeel vergeten omdat je verliefd bent geworden op het nieuwe huis. Wat zijn de energiekosten van de woning? Als deze veel hoger uitvallen dan je gewend bent, dan kan het zijn dat de woning niet goed onderhouden is en er veel energie verloren gaat.
- CV of ketel. Onderzoek wat voor CV er in het huis staat. Google deze desnoods om te kijken hoe het onderhoud van de CV is. Het kan namelijk voorkomen dat je een oude versie hebt die echt aan vervanging toe is, of die nooit is gecontroleerd en onderhouden.
- Extra luxe. Houd er rekening mee dat een woning met extra luxe ook zorgt voor extra uitgaven. Wil je een huis met zwembad in de achtertuin? Rekenen maar dat dit (los van de kosten van het huis) flink geld gaat kosten om dit te onderhouden, ook in de wintermaanden. Nu is die kans misschien klein voor een zwembad in de achtertuin. Het is wel waarschijnlijker dat er een bad, stortdouche, sauna of andere luxe badkamer spullen aanwezig zijn. Let er dan wel op dat dit extra water en energie verbruikt.