Wat zijn de kosten als je een huis gaat kopen?

Als je een huis gaat kopen dat zitten er vaak nog extra kosten aan verbonden. Dat zijn de kosten voor verschillende onderdelen om daadwerkelijk een huis te kunnen kopen. De meeste mensen weten niet wat deze kosten zijn of hoeveel het kost, dat is jammer en kan je een hoop geld en stress schelen. Wij hebben hieronder een lijst gemaakt van de kosten die gemaakt worden als je een eigen huis gaat kopen en waar je rekening mee moet houden.

Kosten koper

De kosten koper (vaak genoteerd als k.k.) zijn de kosten die betaald moeten worden voor een bestaand huis over te laten zetten naar een nieuwe eigenaar. De kosten koper bestaat uit verschillende onderdelen. De kosten koper zijn de kosten die gemaakt worden om de eigenaar te worden van het huis. De kosten bestaan uit:

 • Overdrachtsbelasting
  • De overdrachtsbelasting is 2% (vastgesteld voor 2019) over het aankoopbedrag van het huis. Deze percentage is wettelijk vastgesteld en moet in één keer betaald worden.
   Voor een huis van €250.000,- betaal je €5.000,- overdrachtsbelasting.
 • Notariskosten
  • De notariskosten zijn de kosten om het huis op jouw naam te zetten, als eigenaar van het huis, en alles in een notariële akte te zetten, dit gaat om de eigendomsakte en de hypotheekakte.
  • De gemiddeld kosten van een notaris voor een hypotheek van €250.000,- zijn tussen de €500,- en €1.000,-.
  • Het staat je altijd vrij om zelf een notaris te kiezen.
  • Vraag meerdere offertes op bij verschillende notarissen, aangezien dit behoorlijk in prijs kan verschillen. Let hierbij wel op wat er inclusief en exclusief in de prijs is opgenomen. Je mag ook altijd een notaris kiezen buiten jouw oude of nieuwe woonplaats.

Vrij op naam

Vrij op naam (vaak genoteerd als v.o.n.) zijn de kosten die verbonden zijn aan een nieuwbouwhuis. Er was geen vorige eigenaar, was je laat een huis bouwen dus er is geen sprake van kosten koper.
Je betaald dat geen overdrachtsbelasting van 2% op het aankoopbedrag en geen notariskosten voor een eigendomsakte.
De notariskosten voor de eigendomsakte zijn namelijk al, in de meeste gevallen, inbegrepen in het aankoopbedrag van het huis. Het kan wel zijn dat je bouwrente moet betalen, dat zijn de kosten die de aannemer in rekening brengt als het huis nog niet is opgeleverd.

Opstalverzekering

Een opstalverzekering, heet soms ook een woonhuisverzekering, dekt de schade aan jouw huis. Bij een opstalverzekering verzeker je jouw huis bij schade van buitenaf, zoals water, brand, neerslag en storm. Het kan ook zijn dat iemand anders jouw huis beschadigd door er tegenaan te rijden, dan word de schade ook vergoed.
De opstalverzekering is net al iedere andere verzekering en kan bij verschillende verzekeringsbedrijven worden afgesloten. Ga op onderzoek uit en sluit de opstalverzekering af die het beste bij jou en bij jouw huis past. Let op, bij sommige opstalverzekeringen is ook inbraak meeverzekerd dit is niet bij alle opstalverzekeringen.

Een opstalverzekering is een verplichte verzekering om te hebben als je een hypotheek afsluit. Het is niet wettelijk verplicht, maar de meeste (eigenlijk bijna alle) hypotheekverstrekkers hebben het verplicht gesteld bij de voorwaarden van de hypotheek. Deze verzekering betaal je net als alle andere verzekeringen per maand.

De hypotheekverstrekkers hebben de opstalverzekering verplicht gesteld omdat je huis als onderpand is als je de maandelijkse hypotheeklasten niet meer kan dragen. Dat betekend dat je de maandelijkse hypotheeklasten niet meer kan dragen, en de betalingsachterstanden lopen op, dat de hypotheekverstrekker jouw huis kan verkopen om zijn geld terug te krijgen.
Als je huis afbrand, dat hebben zij geen onderpand meer (en jij geen huis). Ook als je genoeg geld hebt om de lening nog terug te betalen is het verstandig om een opstalverzekering te hebben, aangezien je nog steeds een nieuw huis dan moet kopen of huren (omdat je huis was afgebrand).

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Als je een huis koopt en een hypotheek wilt hebben met Nationale Hypotheek Garantie, dan komen daar kosten bij. De kosten voor Nationale Hypotheek Garantie zijn 0,9% (de norm in 2019) van het aankoopbedrag.
Stel je koopt een huis voor €250.000,- en je wilt een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie afsluiten. Dat betekend dat je over dat bedrag 0,9% moet betalen om aanspraak te maken op Nationale Hypotheek Garantie, mocht dat in de toekomst nodig zijn. In dit voorbeeld betekend dat je voor dit huis €2.250,- (eenmalig) moet betalen voor Nationale Hypotheek Garantie.
Lees hier meer over Nationale Hypotheek Garantie.

Taxatierapport

Een taxatierapport is in de meeste gevallen een verplicht onderdeel om een hypotheek af te sluiten. De kosten voor een taxatie te laten doen zijn voor eigen rekening, dit zijn ook eenmalige kosten.
De prijzen om een taxatie te laten uitvoeren verschillen heel erg. Ga ook vooral op jacht naar goede offertes voor een taxatie.

Belangrijk om te weten dat de persoon die de taxatie gaat uitvoeren, mag geen relatie of andere afhankelijkheid hebben met jou of de verkoper (de huidige eigenaar van het huis). Het kan dus niet je oom zijn die de taxatie uitvoert, want die is beïnvloedbaar en kan de prijs van het huis hoger of lager te maken. Het moet iemand zijn die onafhankelijk is.

Om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie af te sluiten is een taxatierapport een verplicht onderdeel. Lees hier meer over Nationale Hypotheek Garantie.

Erfpacht

Veel mensen staat hier niet bij stil, maar let er goed op of je erfpacht moet betalen. Deze kosten kunnen namelijk behoorlijk hoog zijn als deze niet zijn afbetaald.
De erfpacht van je huis betekend dat je een huis koopt, waarvan de grond van het huis niet van jou is. Je betaald dat geld aan de gemeente voor de grond waar jouw huis op staat. Het is eigenlijk een soort huur voor de grond waar je huis opstaat.

Huizen die erfpacht hebben zijn vaak in prijs veel lager om te kopen, omdat je maandelijks nog erfpacht moet betalen. Het kan dus zijn dat je een lage maandelijkse hypotheeklasten hebt, maar dat je in werkelijkheid hoge kosten hebt omdat je ook maandelijks erfpacht moet betalen. Let op dat als je naar een hypotheekadviseur gaat dat je deze kosten mee laat nemen in de berekening van je maandlasten.
Huizen waarvan de erfpacht is afgekocht of voor een aantal jaar is afgekocht zijn duurder in de prijs. Dit komt omdat de vorige eigenaar dit heeft afgekocht en de prijs wordt doorberekend in het huis.

Let goed op of je erfpacht is afgekocht en tot welk jaar. Wellicht is de erfpacht niet afgekocht, dan is het goed om te berekenen hoeveel erfpacht je moet betalen.
De kosten zijn overal anders, aangezien elke gemeente zelf kan bepalen hoeveel de grondwaarde is waar jouw huis opstaat.
Jaarlijks betaal je ongeveer 5% van de grondwaarde. Dat betekend dat als de grondwaarde €50.000,- is dat je jaarlijks 5% moet betalen dat is €2.500,- . Dat bedrag word verspreid over 12 maanden, waardoor je €208 per maand moet betalen voor de erfpacht.

Vereniging van Eigenaren (VvE)

Het is niet altijd dat je te maken hebt met een Vereniging van Eigenaren (VvE). Bij vrijstaande huizen of eengezinswoningen is dat vaak niet het geval en moet je zelf betalen voor de onderhoud van je huis.

Een Vereniging van Eigenaren is vaak bij appartementen. Een Vereniging van Eigenaren regelt de onderhoud van een complex. De appartementen worden dan allemaal via één platform geregeld, waardoor je geen zorgen hoeft te maken over de kozijnen of de lift in het complex.
Bij een Vereniging van Eigenaren worden de werkzaamheden die aan het complex worden gedaan gezamenlijk vastgesteld door de bewoners. Het kan zijn dat er een bestuur is aangesteld, maar als bewoner kan je altijd meepraten en aangeven wat er belangrijk is.

Een Vereniging van Eigenaren is niet verplicht, maar kan bij sommige huizen wel verplicht zijn als deze in een complex zitten. Bij een appartementencomplex zou dat ook logisch zijn. Je maakt ook dagelijkse gebruik van de lift, trap en andere voorzieningen in het complex.
De Vereniging van Eigenaren brengen wel kosten met zich mee, en deze zijn overal weer anders. Informeer van te voren hoeveel de Vereniging van Eigenaren kost, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

De onderstaande kosten kunnen ook een onderdeel zijn van de kosten als je een huis gaat kopen.
We hebben deze ook even op een rijtje gezet zodat je hier rekening mee kan houden.

Advieskosten

Deze kosten hoeven niet gemaakt te worden maar kunnen mogelijk wel behoren bij de kosten om een huis te kopen. Als je advies gaat inwinnen voor een hypotheek dan kunnen er flinken kosten van een hypotheekadviseur bij komen. Een hypotheekadviseur zoekt namelijk een passen hypotheek voor jouw huidige situatie en eentje die betaalbaar is.
De kosten van hypotheekadviseurs zijn erg verschillend maar kunnen zelfs oplopen tot €5.000,-.

Bankgarantie

De bankgarantie is niet altijd een onderdeel tijdens het kopen van een huis. Het kan echter wel mogelijk zijn dat je dit moet betalen.
Als je een huis gaat kopen dat word er een koopcontract opgesteld. In de voorwaarden staat meestal aangegeven dat er 10% van het aankoopbedrag van het huis betaald moet worden, als je niet doorgaat met het kopen van het huis. Dit geeft de verkopers extra zekerheid dat jij hun huis gaat kopen.

Als je niet voldoende geld hebt om dit zelf te betalen dan kan je vragen om een bankgarantie.
De bank staat dan garant voor het bedrag. Zij vragen meestal 1% van het bedrag waarvoor ze garant moeten staan. Het is dus 1% van de 10% van het aankoopbedrag.
Stel het huis kost €250.000,- dan is de 10% €25.000,-. De bank vraagt dan 1% en dat is €250,-.

Dat betekend dat als de koop niet doorgaat en je zonder bankgarantie €25.000,- zelf direct moet betalen aan de verkopers. Als je wel bankgarantie hebt dan betaalt de bank de €25.000,- direct aan de verkopers, maar dan moet jij de €25.000,- nog aan de bank betalen.

Bereidstellingprovisie – verlenging hypotheekofferte

Als je een hypotheek gaat aanvragen dan komt de hypotheekverstrekker met een hypotheekofferte voor jouw hypotheek. Net als bij elke offerte zit er een geldigheidsdatum op de offerte. De offerte, met het aanbod, kan na de geldigheidsdatum verlopen. Dan kan de hypotheekverstrekker je mogelijk een ander aanbod doen, wat misschien duurder gaat uitvallen.

Stel dat je na de hypotheekofferte nog wilt kijken naar een andere hypotheekverstrekker, maar je weet dat de offerte in die tijd gaat verlopen. Je kan er dan voor kiezen om de geldigheidsdatum van de hypotheekofferte te verlengen, dat is de bereidstellingprovisie.
De hypotheekverstrekker, waarvan je de hypotheekofferte wil verlengen, vraagt dan om een percentage van 0,25% van het aankoopbedrag per maand.

Het huis kost €250.000,- en je wilt de hypotheekofferte uitstellen voor 3 maanden.
€250.000,- x 0,0025 (0,25%) = €625,- (per maand) x 3 (maanden) = €1.875,-
Voor de verlenging van 3 maanden van de hypotheekofferte betaal je €1.875,-.

Bouwkundige keuring

Soms weet je niet zeker wat de staat van het huis is, dan kan je ervoor kiezen om een bouwkundige keuring uit te laten voeren. Dit is niet noodzakelijk voor het kopen van een huis of een hypotheek af te sluiten. De bouwkundige keuring geeft een compleet beeld van de status en de waarde van de onderhoud van het huis.

Bij een bouwkundige keuring kan je achter bepaalde gebreken komen die je anders niet zou zien, bijvoorbeeld lekkages of houtworm. Bij sommige bouwkundige keuring krijg je ook een indicatie van de kosten om de gebreken te herstellen, dan weet je ook waar je aan toe bent.

Makelaarskosten

In een wereld waar we steeds meer bezichtigingen zelf doen, is er steeds minder sprake van makelaarskosten. Maar we willen deze toch in het overzicht noemen.
Makelaarskosten kunnen in rekening worden gebracht als je een huis gaat verkopen maar ook als je een huis wilt kopen. Als je gebruik maakt van een aankoopmakelaar, dan zitten daar ook kosten aan verbonden.
Makelaars vragen vaak een percentage van het aankoopbedrag of het verkoopbedrag van het huis. Het kan ook zijn dat je een vast bedrag met de makelaar afspreekt. Het is goed om rond te kijken naar verschillende makelaars, aangezien de prijzen en snelheid van de aankoop en verkoop kunnen verschillen.